Jedan od najstarijih delova Beograda, prvi koji je izgrađen izvan zidina Beogradske tvrđave i prvi sa kojim se većina posetioca Beograda susreće, jer je smešten tik uz glavnu železničku i autobsku stanicu. Savamala je nekada bio centar Beograda.

Naziv je proistekao od skraćene turske reči "mahala" (četvrt, deo grada) ispred koje je dodat naziv reke Save. Kroz celu istoriju Beograda, u starom, srednjem i novom veku, od Rimljana pa do mađarskih, turskih i nemačkih osvajanja, Savamala se razvijala na dunavskoj padini. Knez Miloš je prvi promenio ovaj istorijski razvoj i savska padina je ostala i do danas lepša i izgrađenija nego dunavska. Knez Miloš je upravo ovde podigao prvo Ministarstvo finansija i Narodnu skupštinu u Srbiji.

Nakon što je pešačka zona premeštena u Knez Mihailovu ulicu, Savamala je postala industrijska zona. Veliki srpski trgovac i dobrotvor, Luka Ćelović, zaslužan je za nastanak Savamale. Ranije, neatraktivna i siromašna područja pored reke, transformisao je u današnje zgrade. Gotovo sve su spomenici kulture. Njegovo najveće nasleđe je Karađorđeva ulica.

Zgrada Beogradske zadruge, neobaroknog izgleda, izgrađena između 1905. i 1907. godine, predstavlja antologijski primer savremene srpske arhitekture s početka 20. veka. Kulturno je dobro od velikog značaja.

Hotel Bristol je izgrađen 1912. godine. Izvorno, u zgradi je smešten dom osiguranja i deoničarsko društvo Beograda. Tokom Svetskog kongresa bankara i finajsiskih stručnjaka, Beograd je posetio i član čuvene porodice Rokfeler, zahvaljujući kome je hotel renoviran.

"Most Kralja Aleksandra" pušten je u rad decembra 1934. godine, ali je srušen tokom Drugog Svetskog rata. Posle rata je na njegovom mestu podignut most koji su Beograđani zvali "Savski most" ili "Most Brankove ulice". Mnogi veruju da je dobio ime po piscu Branku Ćopiću, koji je okončao život skočivši sa mosta, međutim ulica je nazvana po pesniku Branku Radičeviću.

Zahvaljujući inspirativnim dizajnerima i upornim umetnicima da se oživi ovaj deo grada, poslednjih godina je došlo do velikih promena. Danas je Savamala centar urbane kulture, deo grada koji svojim sadržajem i dešavanjima vraća Beograd na svetsku scenu i upisuje ga u mapu svakog savremenog putnika. Baš ovde ćete videti neke izložbe koje se posle Beograda sele u Njujork, sedećete u restoranima koji svojom ponudom i enterijerom pružaju mnogo više od porcije hrane, posećivati najbolje klubove... I baš ovde, u Savamali, videćete zalazak sunca na beogradski način.