Unikatan fine dining

Parlez-Vous francais?

Petak 05. okt 2018.

cover image

Fine dining je najekskluzivnija vrsta restorana. Prvi primeri ovakvog, sasvim posebnog ugostiteljstva su nastali u Parizu nakon Francuske revolucije. Mesto nastanka je uticalo na kompletan izgled i tip kuhinje, pa tako u celom svetu, na adresama gde se servira gastronomski luksuz možete da očekujete francusku kuhinju sa primesama mediterana. U Beogradu je već dugo prisutna forma elitnih ukusa i nesvakidašnjeg enterijera što nije slučaj sa rečnikom. Još uvek ne postoji srpska reč za fine dining. Fina kuhinja nije adekvatan prevod jer fine dining nisu samo neverovatni specijaliteti. Jednako su važni svi elementi. Lokacija, celokupan izgled restorana, servis, hrana i muzika čine fine dining.

Kako prepoznati autentičan fine dining restoran u Beogradu? Lako. Na primer, ukoliko na stolu vidite da su umesto kvalitetnih stolnjaka postavljeni papirni podmetači, bolje odustanite od avanture. Ako je menadžment spreman i očigledno sposoban da folira i to u vidljivom delu restorana, samo pomislite šta je onda u kuhinji. U pokušaju da se opravdaju, verovatno će reći kako je globalni trend eliminacija suvišnih "elemenata" i kako se zbog uštede, energetske ili neke druge svi okreću minimalizmu. Podmetač od papira nikada nije, niti će biti odlika ekskluzive.

Savamala je deo u kome se nalazi pravi fine dining restoran. Salon 1905. Nekadašnjoj beogradskoj privrednoj populaciji zgrada Beogradske zadruge je bila izrazito važna. Danas je ista ta građevina poznata kao zgrada Geozavoda, a još je popularnija zbog restorana koji ovde kreira neponovljiv užitak. Nasleđena arhitektura nije izbisana kao gumicom. Naprotiv. Verovatno jedna od najlepših zgrada je savršeno mesto za pravi fine dining. Stroga pravila su i te kako ispoštovana. Postavka stola, fantastičan ambijent, lagani džez. Félicitations! Foie gras ili biftek uz preporučeno vino će učiniti da se osećate kao nikada pre.


Ukoliko još uvek sumnjate da je Beograd na svetskoj gastronomskoj mapi, potražite knjigu, turistički vodič "Holiday travel book: 40 restaurants that are worth a visit" koju je napisao Wolfgang Rössig. Dostupna na nekoliko jezika, preporučuje gde jesti na starom kontinentu. Na listi najboljih restorana u Evropi vrednih putovanja se našao beogradski Salon 1905.

Fine dining u intimnoj formi se krije u Zemunu. Restoran Salon 5 nije mesto koje ćete slučajno otkriti. Baš kao što ni njihov uspeh nije slučajan. U svakom fine dining restoranu jelovnik je znatno kraći nego što je uobičajeno. A opet, svako će pronaći specijalitet po svom ukusu. Ako ste fan moderne hrane, dominacije ugljenih hidrata ili ogromnih količina mesa u tanjiru, niste kandidat za fine dining. U kuhinji ne postoji friteza i nikako ne pitajte da li serviraju pomfrit. Glavna odlika su najbolje i uvek sveže namirnice. Koraci u procesu pripreme su upravo ključ fine dining kuhinje. Samo visokoškolovani kuvari sa mnogo iskustva koriste posebne tehnike pripreme koje čuvaju kvalitet, a koje kreiraju neverovatne ukuse. U Salonu 5 svaki kuvar je upravo ovakav.

Podrazumeva se da ste odabrali elegantnu garderobu za posetu ovakvim restoranima. Rezervacija mesta unapred se ne preporučuje samo zbog gužve. Ovde je to pitanje bontona. Fine dining restorani nisu za usputni ručak ili večeru. Ovde se polako uživa u svakom minutu, zalogaju i gutljaju.