Belgrade Saxperience 2018

Међународни фестивал његовог величанства саксофона

Субота 29. сеп 2018.

cover image

Belgrade Saxperience почиње 2. октобра у 20:00 специјалним концертом под називом "World Premieres" у Великој дворани Коларчеве задужбине. Музички фестивал ће током пет дана трајања представити десетине истакнутих музичара из земље из иностранства. Пето издање сада већ традиционалног музичког спектакла траје до 6. октобра.

Звук саксофона ће се слушати широм града. Након свечаног отварања и премијерног концерта на коме наступају Ева Бартас, Никола Арсенијевић, Франческо Сантучи, Александар Седлар и Велики камерни оркестар, исте вечери од 22:00 следи концерт "Saxperience Night" у хотелу Radisson Blu Old Mill. На истом месту, у исто време, сваке ноћи до краја фестивала публика ће имати прилике да ужива у сјајној музици. Такође, током читавог Belgrade Saxperience догађаја, сваког дана на различитим локацијама ће бити организовани дневни концерти под отвореним небом са почетком у 14:00. Банда саксофониста је задужена за овај део програма. Другог октобра ће свирати испред Културног центра Београда, следећег дана на Цветном тргу, четвртог октобра заузимају Трг Николе Пашића, затим следи наступ у Кнез Михаиловој улици, а последњи наступ ће бити на Калемегдану.


Soul Kitchen Bend, ди-џеј и продуцент Данијел Чехранов и Saxophonedzie, Угљеша Новаковић, Doppelgängers, Piter Pelens, Мобилис квартет саксофона и Les Nounours су само неки од учесника на овогодишњем фестивалу. Концерт "French Connection" заказан за 6. октобар од 20:00 у Комбанк дворани на коме наступају Батист Ербен и Бојан Зулфикарпашић ће означити крај манифестације Belgrade Saxperience 2018.

Сегмент фестивала посвећен учењу свирања саксофона - Мајсторски курс се организује и ове године. Часови су намењени ученицима основних и средњих музичких школа, студентима основних и мастер судија и дипломираним саксофонистима. Предавања ће почињати сваког дана, од 2. до 6. октобра у 11:00, а предавачи су Ева Бартас, Никола Арсенијевић, Питер Пеленс, Мобилис квартет и Батист Ербен.

Одмах по завршетку дешавања у Београду, Saxperience креће у турнеју "Le Tour De Sax". Са циљем да се добра музика чује у целој Србији, концерти ће бити организовани у Нишу, Смедереву, Суботици, Вршцу, Сомбору и Пироту.