cover image

По пројекту из 1843. године, на месту Цветног трга се налазила Цветна пијаца. Пре почетка изградње пијаце, цела површина је била наткривена храстовом шумом и простирала се све до парка Мањеж. Град се развијао, потребе се мењале па је донета одлука да се баш овде изгради пијачна зграда 1884. и локалном становништу скрати пут до набавке свеже хране и одласка на пијацу Зелени венац.

Након Другог светског рата, пијачна града је реновирана и на истом месту је 1958. године изграђен први супермаркет у Београду. Осамдесетих година 20. века је адаптиран читав трг. Вероватно због назива, централно место у продајним објектима је припало цвећари. Испред супермаркета је и даље дрво храста, "живи" споменик на некадашњи изглед овог дела града.

Крајем 2015. године је завршена реконструкција Цветног трга који данас представља један од најлепших тргова у Београду. Модеран изглед подразумева и функционалност па је постављен и бесплатан интернет. Истакнути српски писац Борислав Пекић је добио споменик управо овде. Атрактивну локацију у центру града су обогатили и квалитетни ресторани и барови. Цветни трг пружа космополитско уживање али на посебан, београдски начин.