Фестивал кореографских минијатура 2017

21. Фестивал кореографских минијатура од 2. до 10. јуна у Београду

Четвртак 01. јун 2017.

cover image

Фестивал кореографских минијатура под називом "У корак с временом" се ове године одржава на сцени "Раша Плаовић" националног театра, у Музеју Народног позоришта и Битеф театру. Уметничка манифестација се одржава по 21. пут са такмичарским, ревијалним и пратећим програмом. Организовано је међународно такмичење кореографа, програм "Есеј у покрету" посвећен Смиљани Мандукић, представљање домаћих кореографа Милоша Исаиловића и Душана Мурића и семинар о критичким праксама у области уметничке игре. Почетак фестивала је заказан за 2. јун у 14 часова у Народном позоришту.

За међународно такмичење кореографа пристигло је 69 пријава из 18 земаља. У изабраним кореографијама аутора из Италије, Швајцарске, Јерменије, Украјине, Пољске, Немачке, Бугарске, Словеније и Србије посетиоци ће моћи да уживају потпуно бесплатно. На Фестивалу ће бити уручене три награде и плакета Александар Израиловски за инвентивност уметничког израза. Чланови жирија су примабалерина Ашхен Атаљанц, првакиња балета Српског народног позоришта, Андреја Кулешевић и кореографи Весна Орлић, Sara Sguotti из Италије и Radu Poklitaru из Украјине. За награду критике су задужени Јелена Кајго, Сања Крсмановић Тасић и Вера Обрадовић док ће награда публике припасти такмичару који добије највећи аплауз, а Институ за уметничку игру ће доделити признање у виду стипендије једном домаћем кореографу.


Фестивал кореографских минијатура се одржава од 1997. године у организацији Удружења балетских уметника Србије. Удружење као иницијатор и организатор Фестивала настоји да окупи младе, али и афирмисане кореографе и играче, са циљем да се такмиче и размењују искуства и идеје. На тај начин се пружа непосредан увид у токове и тенденције савремене игре данас и чини да Београд и Србија буду равноправни и активни учесници плесних збивања, као и значајна тачка на културној мапи Европе. На посебан значај ове манифестације, када је у питању развој уметничке игре у нашој земљи, указује и чињеница да је од самог оснивања Фестивал пружао јединствену прилику великом броју младих кореографа да у живом наступу, пред публиком, промовишу свој кореографски израз, идеје и начин рада. Многим такмичарима је отворио и могућност да крену у даљи самостални кореографски рад, у оквиру позоришта или алтернативних трупа. Фестивал је подржан од Министарсва културе и информисања Републике Србије као и Секретаријата за културу Града Београда.