Festival koreografskih minijatura 2017

21. Festival koreografskih minijatura od 2. do 10. juna u Beogradu

Četvrtak 01. jun 2017.

cover image

Festival koreografskih minijatura pod nazivom "U korak s vremenom" se ove godine održava na sceni "Raša Plaović" nacionalnog teatra, u Muzeju Narodnog pozorišta i Bitef teatru. Umetnička manifestacija se održava po 21. put sa takmičarskim, revijalnim i pratećim programom. Organizovano je međunarodno takmičenje koreografa, program "Esej u pokretu" posvećen Smiljani Mandukić, predstavljanje domaćih koreografa Miloša Isailovića i Dušana Murića i seminar o kritičkim praksama u oblasti umetničke igre. Početak festivala je zakazan za 2. jun u 14 časova u Narodnom pozorištu.

Za međunarodno takmičenje koreografa pristiglo je 69 prijava iz 18 zemalja. U izabranim koreografijama autora iz Italije, Švajcarske, Jermenije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Bugarske, Slovenije i Srbije posetioci će moći da uživaju potpuno besplatno. Na Festivalu će biti uručene tri nagrade i plaketa Aleksandar Izrailovski za inventivnost umetničkog izraza. Članovi žirija su primabalerina Ašhen Ataljanc, prvakinja baleta Srpskog narodnog pozorišta, Andreja Kulešević i koreografi Vesna Orlić, Sara Sguotti iz Italije i Radu Poklitaru iz Ukrajine. Za nagradu kritike su zaduženi Jelena Kajgo, Sanja Krsmanović Tasić i Vera Obradović dok će nagrada publike pripasti takmičaru koji dobije najveći aplauz, a Institu za umetničku igru će dodeliti priznanje u vidu stipendije jednom domaćem koreografu.


Festival koreografskih minijatura se održava od 1997. godine u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Udruženje kao inicijator i organizator Festivala nastoji da okupi mlade, ali i afirmisane koreografe i igrače, sa ciljem da se takmiče i razmenjuju iskustva i ideje. Na taj način se pruža neposredan uvid u tokove i tendencije savremene igre danas i čini da Beograd i Srbija budu ravnopravni i aktivni učesnici plesnih zbivanja, kao i značajna tačka na kulturnoj mapi Evrope. Na poseban značaj ove manifestacije, kada je u pitanju razvoj umetničke igre u našoj zemlji, ukazuje i činjenica da je od samog osnivanja Festival pružao jedinstvenu priliku velikom broju mladih koreografa da u živom nastupu, pred publikom, promovišu svoj koreografski izraz, ideje i način rada. Mnogim takmičarima je otvorio i mogućnost da krenu u dalji samostalni koreografski rad, u okviru pozorišta ili alternativnih trupa. Festival je podržan od Ministarsva kulture i informisanja Republike Srbije kao i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.