Njegovo veličanstvo Black Coffee

Za leto i zimu. Za juče, sada i sutra. Njegova muzika, njegovi remiksi i setovi se slušaju od jutra do mraka. Ne mogu da dosade jer kvalitet nema rok trajanja

Nedelja 19. maj 2019.

cover image

Veliki snovi - ogroman uspeh. Verovatno je sanjao te davne 1994. kada je imao prvi nastup u srednjoškolskom dobu da će biti svetski poznati di-džej. Sigurno, nije smeo da potpiše da će uspeti. Ni tada, ni kada je tokom studentskog života osnovao bend "Shana" sa kojim je objavio četiri albuma. Uradio je sve da bude tako. I uspeo je. Kao što ni jedan jedini njegov zemljak nije. Nikada.

Od školskog hora do najvećih muzičkih festivala. Sve je počelo od klavijature. Dve decenije traženja, istraživanja, fakultetskog i praktičnog učenja i stvaranja su učinila da celo leto provodi na Ibici kao domaćin jedne od najposećenijih žurki na ostrvu, locirane u klubu Hi. Da zbog svoje muzike nastupa na svakoj tački univerzuma.

Prvu rezidenturu je imao 2001. godine u klubu "Voodoo Lounge". Samo dve godine kasnije je izabran za predstavnika južnoafričke di-džej scene u režiji "Red Bull Music Academy". Ubrzo su krenule da pristižu nagrade i priznanja za njegovu muziku. Do sada ima blizu 20 nagrada. Upisao se u Ginisovu knjigu rekorda 2010. kada je puštao muziku, bez prekida, čak 60 sati.

Pesme koje su ga vinule u sam vrh su We Dance Again, Superman, Come with Me, Rock My World, Deep in the Bottom, Your Eyes, Afraid of The Dark, Trip to Lyon, Stuck in your love, Izizwe, Kwanele, Inseparable, I Know What’s On your Mind, Love on fire, Music is the answer, Someday, Angelina, I Have Faith i druge. Dobro poznate klaberima i ljubiteljima muzike za ples.


Debi album "Black Coffee" je izašao 2005. Dve godine kasnije "Have Another One". Da nije u pitanju čista sreća je pokazalo treće studijsko izdanje "Home Brewed" iz 2009. Više niko nije mogao da kaže da ovaj čovek nije fenomenalan. Koncert "Africa Rising" na stadionu "Moses Mabhida" u njegovom rodnom gradu, Durbanu, na kome je nastupao zajedno sa orkestrom od 24 člana i brojnim umetnicima je 2012. pretočen u dvd izdanje i tako je nastavljen sjajan niz zlatnih i platinastih albuma.

Sarađivao je i sarađuje sa svima iz muzičkog univerzuma. Razlog je jednostavan. Aposlutno sva muzika iz celog sveta kod njega dolazi u obzir. Žanrovi koji su njemu najbliži i koje pravi su house, dance, lounge i nu-jazz. Duže od deceniju je vlasnik etikete "Soulistic Music".

Pravo ime di-džeja i producenta koji je osvojio svet kao Black Coffee je Nkosinathi Innocent Maphumulo. Rođen je 11. marta 1976. u gradu Durban, u Južnoj Africi. U maju 2011. je oženio Enhle Mbali. Imaju dvoje dece. Obavezna stavka u njegovoj biografiji je podatak da je 1990. doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj mu je oštećena leva ruka. Neki bi odustali i predali se. On ne. Nije pristojno zadirati u tuđ novčanik ali, crni dijamant je "težak" dva miliona dolara.