Maj u Beogradu 2019

Možete da se žalite na vreme, alergiju i gužvu. Na monotoniju - nikako. Jer Beograd čak i ne razume tu reč

Sreda 01. maj 2019.

cover image

Maj je Đurđevdan. Maj su svadbe. Maj je lep i onda kada vreme nije lepo. U maju se definitivno raskidaju površne zimske veze kojima je jedina svrha bila da se ne bude sam za Novu godinu i Božić. Svi vole maj! Iako ima 31 dan uvek proleti. A posle njega dođe jun i eto leta.

Pravog proleća odavno nema. U raskoraku između perjanih jakni i japanki će se dogoditi mnogo toga. Koncerti poznatih muzičara, najveće gradske manifestacije, sportski događaji, atraktivne turističke ture. Sve u svemu, lista top 10 dešavanja u maju izgleda ovako:

1. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs". Od 8. do 15. maja na brojnim lokacijama u centru grada će se emitovati filmovi, a tu su i stručne diskusije. Domaća režija totalno svetske dokumentarne filmske smotre.

2. Street Food Festival od 8. do 12. maja u parku Tašmajdan. Internacionalni specijaliteti, hladno pivo i sjajna muzika i to u ambijentu veličanstvenog parka. Idila za gurmane, poslastica za domaćine i goste grada.

3. Tras! Treći beogradski festival stripa u KC Grad je zakazan za 11. maj. Kreatori i ljubitelji devete umetnosti će tokom celog dana razmenjivati ideje, znanja i ljubav prema stripu. Berzu stripa će u korak pratiti zanimljiv bogati program. Za prisustvo, godine nisu bitne. Jedino je važno da obožavate stripove.

4. Period od 13. do 19. maja je rezervisan za veličanstveni događaj "Muzeji za 10". U Beogradu, 10 omiljenih muzeja će otvoriti svoja vrata sa specijalnim povodom i programom. Čik probajte da eskivirate krstarenje kroz unikatne hramove.

5. Tradicionalno u maju - Kolektivno venčanje. Ove godine će mnogi parovi izgovoriti sudbonosno da 19. maja. Za njih, ovo je najlepši mesec i sva pažnja je usmerena na organizaciju. Srećno!


6. Pažljivo čitajte. Noć muzeja 2019 se održava 18. maja od 16:00 do 24:00. Ovogodišnji slogan je "Sloboda". Bez imalo ustručavanja, upustite se u jedinstvenu avanturu i otkrijte blago kakvo samo umetnost i kultura imaju. Očekuje se još više učesnika na još više lokacija. Fenomenalno.

7. Posle 13 godina "Harlem Globetrotters" se vraćaju pred beogradsku publiku. Košarkaška senzacija gostuje 21. maja od 20:00 u Hali sportova "Ranko Žeravica". Akrobacije na parketu za nezaboravnu atmosferu na tribinama.

8. Sledećeg dana, 22. maja u Štark Arenu stiže André Rieu. Nekrunisani kralj valcera neprestano osvaja celu planetu. Umetnik bez granica će zahvaljujući sofisticiranim notama usporiti brzi ritam grada.

9. Još jedan gradski spektakl je u maju. Beogradski manifest, peti po redu, će u periodu od 24. do 26. maja okupiti čitave porodice, prijatelje i kolege na Kalemegdanu. Smotra turističkog potencijala Srbije, počasnih gostiju iz inostranstva, obogaćena kvalitetnim programom za sve uzraste su više nego dovoljni razlozi da boravite na Beogradskoj tvrđavi.

10. Kakav start, takav i finiš. Odličan. Evropsko prvenstvo u snukeru počinje 29. maja. Lokacija je hotel Crowne Plaza. Kroz pet kategorija takmičenja će prodefilovati iskusni takmičari. Dođite i prisustvom podržite sjajan sportski duh.