Мај у Београду 2019

Можете да се жалите на време, алергију и гужву. На монотонију - никако. Јер Београд чак и не разуме ту реч

Среда 01. мај 2019.

cover image

Мај је Ђурђевдан. Мај су свадбе. Мај је леп и онда када време није лепо. У мају се дефинитивно раскидају површне зимске везе којима је једина сврха била да се не буде сам за Нову годину и Божић. Сви воле мај! Иако има 31 дан увек пролети. А после њега дође јун и ето лета.

Правог пролећа одавно нема. У раскораку између перјаних јакни и јапанки ће се догодити много тога. Концерти познатих музичара, највеће градске манифестације, спортски догађаји, атрактивне туристичке туре. Све у свему, листа топ 10 дешавања у мају изгледа овако:

1. Међународни фестивал документарног филма "Beldocs". Од 8. до 15. маја на бројним локацијама у центру града ће се емитовати филмови, а ту су и стручне дискусије. Домаћа режија тотално светске документарне филмске смотре.

2. Street Food Festival од 8. до 12. маја у парку Ташмајдан. Интернационални специјалитети, хладно пиво и сјајна музика и то у амбијенту величанственог парка. Идила за гурмане, посластица за домаћине и госте града.

3. Трас! Трећи београдски фестивал стрипа у КЦ Град је заказан за 11. мај. Креатори и љубитељи девете уметности ће током целог дана размењивати идеје, знања и љубав према стрипу. Берзу стрипа ће у корак пратити занимљив богати програм. За присуство, године нису битне. Једино је важно да обожавате стрипове.

4. Период од 13. до 19. маја је резервисан за величанствени догађај "Музеји за 10". У Београду, 10 омиљених музеја ће отворити своја врата са специјалним поводом и програмом. Чик пробајте да ескивирате крстарење кроз уникатне храмове.

5. Традиционално у мају - Колективно венчање. Ове године ће многи парови изговорити судбоносно да 19. маја. За њих, ово је најлепши месец и сва пажња је усмерена на организацију. Срећно!


6. Пажљиво читајте. Ноћ музеја 2019 се одржава 18. маја од 16:00 до 24:00. Овогодишњи слоган је "Слобода". Без имало устручавања, упустите се у јединствену авантуру и откријте благо какво само уметност и култура имају. Очекује се још више учесника на још више локација. Феноменално.

7. После 13 година "Harlem Globetrotters" се враћају пред београдску публику. Кошаркашка сензација гостује 21. маја од 20:00 у Хали спортова "Ранко Жеравица". Акробације на паркету за незаборавну атмосферу на трибинама.

8. Следећег дана, 22. маја у Штарк Арену стиже André Rieu. Некрунисани краљ валцера непрестано осваја целу планету. Уметник без граница ће захваљујући софистицираним нотама успорити брзи ритам града.

9. Још један градски спектакл је у мају. Београдски манифест, пети по реду, ће у периоду од 24. до 26. маја окупити читаве породице, пријатеље и колеге на Калемегдану. Смотра туристичког потенцијала Србије, почасних гостију из иностранства, обогаћена квалитетним програмом за све узрасте су више него довољни разлози да боравите на Београдској тврђави.

10. Какав старт, такав и финиш. Одличан. Европско првенство у снукеру почиње 29. маја. Локација је хотел Crowne Plaza. Кроз пет категорија такмичења ће продефиловати искусни такмичари. Дођите и присуством подржите сјајан спортски дух.