Januar u Beogradu 2019

Nova kalendarska godina, sasvim novih trideset jedan dan. Prva utakmica u novoj sezoni. Traže se novi šampioni beogradske lige hedonizma

Utorak 01. jan 2019.

cover image

Počelo je emitovanje serijala 2019. Neće biti reprize tako da ne bi valjalo da započeti godinu u lošem ritmu i ne baš sjajnom raspoloženju. Ukoliko fijasko doživi pet minuta slave već na startu i epizodom "Januar u Beogradu" zavlada bedak, biće potrebne kosmičke sile da oteraju loše vibracije.

Ostavili smo iza sebe još jedan doček Nove godine, prodaje i rasprodaje, iskrene čestitke i lažne osmehe, haos u saobraćaju. Konačno, vreme je za pravu zimsku idilu. Pitanje je kako se sada dobro zabaviti. Odgovora ima mnogo ako su geografske koordinate podešene tačno na Beograd.

Badnji dan. Božić. Srpska Nova godina. Sveti Vasilije. Bogojavljenje. Sveti Jovan. Sveti Sava. Verski praznici, originalno srpski čuvari tradicije, moderno, povodi za okupljanje. Fuzija dva važna faktora dovodi do specijalne atmosfere i naravno, gastro spektakla. Na vreme povedite računa koliko je pametno popuštati kaiš. Gojaznost vodi u dijabetes, podiže krvni pritisak, izaziva razno-razne bolove. Dobro zdravlje je uvek prvo na listi želja, a Deda Mraz je potpuno nemoćan ukoliko sami ne čuvate najvažnije što imate.

Januar jednako muzika. Najvažniji začin za srećan život je i dalje glavni razlog da se privremeno napusti okićen dom. Koncert za bebe by Beogradska filharmonija, čuveni koncert simfonijskog orkestra i hora Radio-televizije Srbije, okupljanje Korni grupe nakon trideset godina, Schiller uživo, Oleg Kireyev Jazz Band i najveći koncert - gradski doček srpske Nove godine obećavaju nikada bolji zvuk u celom Beogradu.


Klizanje je zimska rekreacija broj jedan. Potpuni amateri, top profesionalci, najmlađi i oni sa mnogo životnog iskustva - svi na klizališta! Legendarni Taš ili Ledeni park na Trgu Nikole Pašića. Ili klizanje na Adi Ciganliji. Otvorena i zatvorena mesta za rolanje po ledu vrve od pozitivne energije. Ne čekajte poziv za druženje, obucite se slojevito i pravac na led. Pa šta ako padnete? Najbolji od najboljih padaju. Imaćete razlog više da se smejete, plus, potrošićete zalihe slavskih trpeza.

Učenici osnovnih i srednjih škola uživaju na zimskom raspustu. Ne, oni neće da šetaju sa vama. Nije im zanimljiv ni televizijski program. Ne trudite se. Ne smarajte ih. Oni hoće da spavaju do kasno i vilene celu noć.

Svaki put kada krenete da im držite lekcije, setite se da su naša deca, učenici Politehničke škole osvojili prvo mesto na međunarodnom takmičenju u edukativnoj robotici. Od hiljada i hiljada pametnih glava iz 50 zemalja sveta, Nikola Starčević, Mašan Vučinić, Mihailo Marković, Marko Kolundžija, Igor Stamenković, Ivan Antoković i mentori Jelena Stojanović i Đura Pađan su bili najbolji na globalnom nivou u Šangaju. Ni tinejdžerke ne zaslužuju previše kritika. Neke od njih će biti nove zlatne odbojkašice celog sveta.

Brojni su oni koji uspeh u životu mere pečatima u pasošu. Nova putovanja su jedine želje za ispod jelke. Sunce, mnogo sunčanja, palme, plišani pesak, zvuk morskih talasa i tropski mirisi. Zna se da se ne putuje samo zbog putovanja. Kao što vi očekujete blisko upoznavanje drugih kultura, naroda, istraživanje lokalnih navika, da sa puta ponesete nove uspomene i iskustva, domaćini vašeg raja očekuju isto od vas. Vi predstavljate svoju zemlju, svoj grad, običaje. Pažljivo pakujte kofer. Gde god da odete, vi ste reprezent Beograda.