Јануар у Београду 2019

Нова календарска година, сасвим нових тридесет један дан. Прва утакмица у новој сезони. Траже се нови шампиони београдске лиге хедонизма

Уторак 01. јан 2019.

cover image

Почело је емитовање серијала 2019. Неће бити репризе тако да не би ваљало да започети годину у лошем ритму и не баш сјајном расположењу. Уколико фијаско доживи пет минута славе већ на старту и епизодом "Јануар у Београду" завлада бедак, биће потребне космичке силе да отерају лоше вибрације.

Оставили смо иза себе још један дочек Нове године, продаје и распродаје, искрене честитке и лажне осмехе, хаос у саобраћају. Коначно, време је за праву зимску идилу. Питање је како се сада добро забавити. Одговора има много ако су географске координате подешене тачно на Београд.

Бадњи дан. Божић. Српска Нова година. Свети Василије. Богојављење. Свети Јован. Свети Сава. Верски празници, оригинално српски чувари традиције, модерно, поводи за окупљање. Фузија два важна фактора доводи до специјалне атмосфере и наравно, гастро спектакла. На време поведите рачуна колико је паметно попуштати каиш. Гојазност води у дијабетес, подиже крвни притисак, изазива разно-разне болове. Добро здравље је увек прво на листи жеља, а Деда Мраз је потпуно немоћан уколико сами не чувате најважније што имате.

Јануар једнако музика. Најважнији зачин за срећан живот је и даље главни разлог да се привремено напусти окићен дом. Концерт за бебе by Београдска филхармонија, чувени концерт симфонијског оркестра и хора Радио-телевизије Србије, окупљање Корни групе након тридесет година, Schiller уживо, Oleg Kireyev Jazz Band и највећи концерт - градски дочек српске Нове године обећавају никада бољи звук у целом Београду.


Клизање је зимска рекреација број један. Потпуни аматери, топ професионалци, најмлађи и они са много животног искуства - сви на клизалишта! Легендарни Таш или Ледени парк на Тргу Николе Пашића. Или клизање на Ади Циганлији. Отворена и затворена места за ролање по леду врве од позитивне енергије. Не чекајте позив за дружење, обуците се слојевито и правац на лед. Па шта ако паднете? Најбољи од најбољих падају. Имаћете разлог више да се смејете, плус, потрошићете залихе славских трпеза.

Ученици основних и средњих школа уживају на зимском распусту. Не, они неће да шетају са вама. Није им занимљив ни телевизијски програм. Не трудите се. Не смарајте их. Они хоће да спавају до касно и вилене целу ноћ.

Сваки пут када кренете да им држите лекције, сетите се да су наша деца, ученици Политехничке школе освојили прво место на међународном такмичењу у едукативној роботици. Од хиљада и хиљада паметних глава из 50 земаља света, Никола Старчевић, Машан Вучинић, Михаило Марковић, Марко Колунџија, Игор Стаменковић, Иван Антоковић и ментори Јелена Стојановић и Ђура Пађан су били најбољи на глобалном нивоу у Шангају. Ни тинејџерке не заслужују превише критика. Неке од њих ће бити нове златне одбојкашице целог света.

Бројни су они који успех у животу мере печатима у пасошу. Нова путовања су једине жеље за испод јелке. Сунце, много сунчања, палме, плишани песак, звук морских таласа и тропски мириси. Зна се да се не путује само због путовања. Као што ви очекујете блиско упознавање других култура, народа, истраживање локалних навика, да са пута понесете нове успомене и искуства, домаћини вашег раја очекују исто од вас. Ви представљате своју земљу, свој град, обичаје. Пажљиво пакујте кофер. Где год да одете, ви сте репрезент Београда.