Večera 14. februara - vino i još nešto

Hrana u koju se zaljubljuje. Na prvi zalogaj

Petak 09. feb 2018.

cover image

Sveti Trifun je verovatno jedina slava koja se obeležava na netipičan način. Za razliku od ostalih, na ovaj dan svi poštuju običaj i piju vino. Veliki broj ljudi obeležava 14. februar, iako nema upisanu ovu slavu u porodično nasleđe. Istog datuma, više marketing, a manje katolička vera obeležava Dan zaljubljenih. Srbija je nadaleko poznata zemlja po srčanim i veoma posebnim ljudima i zato - mi slavimo ljubav svaki dan. Krsna slava i aktuelni modeli ponašanja su perfektan razlog da se rezerviše mesto u nekom prestižnom restoranu. Ukoliko ste fan marketinških strategija i poklanjate na ovaj dan, zaboravite medvediće i besmislene poklone u crvenoj boji. Elegantni hedonizam je najbolji poklon.


1. Franš

Na krilima ljubavi prema dragoj osobi i beskrajnoj paleti vina "doletite" u restoran Franš. Ovo mesto nikada neće izaći iz mode. I ne treba. Sa jedne strane, koliko se nekima činilo out, mala pljeskavica je bila i ostaće zauvek mnogo više od porcije hrane. Posebno ovde. Sa druge, pak, trendovi se ovde ne prate. Ovde se postavljaju. Restoran sa najviše selfija iz toaleta je obavezna adresa za sve koji su sa dubokim naklonom dočekali modu savremenog doba.

2. Cantina de Frida

Večno zaljubljeni u vino i život su verni posetioci restorana Cantina de Frida. Magija kakvu samo život može da stvori je rasprostranjena širom ovog prostora. U kuhinji posebno. Ne, kod Fride se ne poručuje popularan obrok iz modernog jelovnika. Dolazi se zbog porcije strasti, čaše vina punog ukusa i harmonije koja poklanja srećne trenutke. Nepresušna inspiracija za one koji su svesni da je život samo jedan.


3. Šaran

Kada želimo da se hvalimo pred stranim gostima, odlazimo u Šaran. Svaki domaćin okupljanja ponosno sedi na čelu stola. Naspram njega, raskošni paun je sve osim egocentrika. Riblja čorba je takva da je uvek poručuju i oni koji ne vole ribu. A tek glavni specijaliteti su posebna priča. Ukusi koji se samo ovde osećaju. Verovatno zbog svega šta predstavlja ovaj jedinstveni restoran u Beogradu. Veliki greh bi bio da rezervišete mesto, a ne poručite svežu ribu. Kada bi samo znali kako se uklapaju riblji delikatesi i vrhunska vina. Hajde, odložite uživanje u mesu za neki drugi dan i prepustite se neponovljivom ugostiteljskom spektaklu.

4. Bella Napoli

Ukoliko niste sigurni kako se zavodi putem hrane, prepustite se receptima restorana Bella Napoli. Sa svojim umećem, vlasnik Miša Garić je mogao da postane Don Žuan 21. veka. Na ovom mestu se istinski uživa. Ambijent, muzika, hrana i vina visokog kvaliteta su saveznici baš lepog hedonizma. Probudite leptiriće u stomaku.


Po starom julijanskom kalendaru, 1. februar (14. po gregorijanskom) je dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i poljskih useva. Ovaj svetac, kao i svi sveci, činio je čuda i stradao od moćnog rimskog rimskoh cara Decija. Hrišćanska legenda o Trifunu u mnogim krajevima u Srbiji razvila je niz običaja i rituala, a Trifun je dobio i druga imena. Vinogradari u Srbiji slave svetog Trifuna kao patrona i tog dana idu u vinograde, orežu malo loze i vinom zaliju čokot kako bi vinograd s proleća bolje napredovao. Svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj. Sečenjem loze nekad je počinjala sečka, to jest mesec februar po julijanskom kalendaru. Po starom verovanju ako na dan Svetog Trifuna padne kiša ili sneg, godina će biti rodna, a pored grožđa i vina, šljiva će roditi domaćinski. U suprotnom, ne gine nam suša. I gde je veza Trifuna i ljubavi? U njegovoj zaštiti bračne ljubavi i vernosti. Plodnost, zdravlje i napredak slede.