Вечера 14. фебруара - вино и још нешто

Храна у коју се заљубљује. На први залогај

Петак 09. феб 2018.

cover image

Свети Трифун је вероватно једина слава која се обележава на нетипичан начин. За разлику од осталих, на овај дан сви поштују обичај и пију вино. Велики број људи обележава 14. фебруар, иако нема уписану ову славу у породично наслеђе. Истог датума, више маркетинг, а мање католичка вера обележава Дан заљубљених. Србија је надалеко позната земља по срчаним и веома посебним људима и зато - ми славимо љубав сваки дан. Крсна слава и актуелни модели понашања су перфектан разлог да се резервише место у неком престижном ресторану. Уколико сте фан маркетиншких стратегија и поклањате на овај дан, заборавите медведиће и бесмислене поклоне у црвеној боји. Елегантни хедонизам је најбољи поклон.


1. Франш

На крилима љубави према драгој особи и бескрајној палети вина "долетите" у ресторан Франш. Ово место никада неће изаћи из моде. И не треба. Са једне стране, колико се некима чинило out, мала пљескавица је била и остаће заувек много више од порције хране. Посебно овде. Са друге, пак, трендови се овде не прате. Овде се постављају. Ресторан са највише селфија из тоалета је обавезна адреса за све који су са дубоким наклоном дочекали моду савременог доба.

2. Cantina de Frida

Вечно заљубљени у вино и живот су верни посетиоци ресторана Cantina de Frida. Магија какву само живот може да створи је распрострањена широм овог простора. У кухињи посебно. Не, код Фриде се не поручује популаран оброк из модерног јеловника. Долази се због порције страсти, чаше вина пуног укуса и хармоније која поклања срећне тренутке. Непресушна инспирација за оне који су свесни да је живот само један.


3. Шаран

Када желимо да се хвалимо пред страним гостима, одлазимо у Шаран. Сваки домаћин окупљања поносно седи на челу стола. Наспрам њега, раскошни паун је све осим егоцентрика. Рибља чорба је таква да је увек поручују и они који не воле рибу. А тек главни специјалитети су посебна прича. Укуси који се само овде осећају. Вероватно због свега шта представља овај јединствени ресторан у Београду. Велики грех би био да резервишете место, а не поручите свежу рибу. Када би само знали како се уклапају рибљи деликатеси и врхунска вина. Хајде, одложите уживање у месу за неки други дан и препустите се непоновљивом угоститељском спектаклу.

4. Bella Napoli

Уколико нисте сигурни како се заводи путем хране, препустите се рецептима ресторана Bella Napoli. Са својим умећем, власник Миша Гарић је могао да постане Дон Жуан 21. века. На овом месту се истински ужива. Амбијент, музика, храна и вина високог квалитета су савезници баш лепог хедонизма. Пробудите лептириће у стомаку.


По старом јулијанском календару, 1. фебруар (14. по грегоријанском) је дан Светог Трифуна, заштитника винограда и пољских усева. Овај светац, као и сви свеци, чинио је чуда и страдао од моћног римског римскох цара Деција. Хришћанска легенда о Трифуну у многим крајевима у Србији развила је низ обичаја и ритуала, а Трифун је добио и друга имена. Виноградари у Србији славе светог Трифуна као патрона и тог дана иду у винограде, орежу мало лозе и вином залију чокот како би виноград с пролећа боље напредовао. Светог Трифуна у Источној Србији зову Орезач и Заризој. Сечењем лозе некад је почињала сечка, то јест месец фебруар по јулијанском календару. По старом веровању ако на дан Светог Трифуна падне киша или снег, година ће бити родна, а поред грожђа и вина, шљива ће родити домаћински. У супротном, не гине нам суша. И где је веза Трифуна и љубави? У његовој заштити брачне љубави и верности. Плодност, здравље и напредак следе.