Koncerti u Beogradu ovog meseca - februar 2018

Mesec odlične muzike

Nedelja 04. feb 2018.

cover image

Februar 2018 se može nazvati muzički mesec. Koncerti u Beogradu su zauzeli centralno mesto među gradskim dešavanjima. Klasični rok, lagani pop, španski melos, italijanske melodije, pank, rege - svaki muzički pravac ima svoju zakazanu svirku. Ako ste među onima koji ne dele muziku po žanrovima već po kvalitetu, februar 2018 ćete provesti u koncertnim salama. Izdvajamo najaktraktivnija dešavanja u kojima je muzika centar sveta.


Grupa Legende je zaista na listi legendi kada je u pitnju srpska muzička scena. Samo na sceni Sava Centra su nastupali skoro šezdeset puta, a uvek se traži karta više. Pogrešno bi bilo reći da pevaju starogradske pesme ili šlagere, balade ili pop. Oni jednostavno imaju svoj "legendarni" muzički pravac. Na sceni su sada već preko tri decenije, a srž njihovog autorskog tima čine kompozicije Zorana Dašića Daše i glas Ivana Milinkovića. Legende nastupaju na svom terenu, u velikoj dvorani Sava Centra 16. februara od 20:00.

Nema mnogo autora i bendova koji mnogo obraćaju pažnju na umetničku vrednost tekstova i njihovo značenje u širem kontekstu. Muzika nije samo zabava nego i životni stav i komentar. Nekad u bendu Block Out, sada u solo karijeri, Nikola Vranjković, svojim nastupima vraća veru u lepu reč i muziku koja znači. Krajem 2017. izašao je album "Veronautika" koji je plod trogodišnjeg rada. I to ozbiljnog rada, što se vidi po broju pesama (16) od kojih se odmah izdvojila "Zadrži svoj dah". Ako ste ostali bez karata za prednovogodišnji nastup Vranjkovića ili ste zakasnili na januarske nastupe ovog kantautora, februar vam daje šansu za popravni. U klubu FEST u Zemunu, promocija albuma "Veronautika", ali i podsećanje na pesme sa prethodnih, "Zaovdeilizaponeti" i "Bremeplov", zakazana je za 23. februar od 22:00.


Povratak u budućnost u beogradskoj Štark areni počinje 24. februara od 20:00 uz 3D koncert elektro-pionira Kraftverk. Karijeru su započeli 1970. godine kada su Ralf Hiter i Florijan Šnajder postavili svoj elektronski Kling Klang Studio u Dizeldorfu, u Nemačkoj, gde su osmislili i producirali sve Kraftverk albume. Poznati kao tvorci revolucionarnih elektronskih "zvučnih krajolika" i muzičkih eksperimenata sa robotikom i drugim tehničkim inovacijama, svojim vizijama budućnosti, grupa Kraftverk stvorila je zvučnu podlogu za digitalno doba 21. veka. Tokom 80-ih ne postoji značajan elektro bend koji ih nije bar malo kopirao. Njihovi "đaci" su 90-ih napravili takozvane nove pravce i elektronskoj muzici "izborili" hale i stadione i, naravno, velike novce. Seriju 3D koncerata u Londonu, Tokiju, Los Anđelesu, Berlinu, proširili su i ovim beogradskim. Dobrodošli!


I za sam kraj februara, malo džeza. Po prvi put u Beogradu Karo Emerald, holandska pop-džez pevačica nastupa u Hali sportova "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu 27. februara od 20:00. U muzici kao i u životu uostalom, treba imati sreće. A Karo je imala sreće da je čuju producenti i autor velikog letnjeg hita 2007. godine "Back it up". Dali su joj hit i od mlade pevačice napravili zvezdu. Usledio je debi album i brojni nastupi. Nije bilo mesta za promašaj, a njen stil pevanja i vizuelna pojava vratila je točak vremena u romantično vreme četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Nakon više od deset godina karijere i četiri albuma, Karo gostuje u Beogradu u okviru svoje evropske turneje. Za pripremu preporučujemo album "Emerald Island" iz 2017. i pesmu The Ghost Of You.