Концерти у Београду овог месеца - фебруар 2018

Месец одличне музике

Недеља 04. феб 2018.

cover image

Фебруар 2018 се може назвати музички месец. Концерти у Београду су заузели централно место међу градским дешавањима. Класични рок, лагани поп, шпански мелос, италијанске мелодије, панк, реге - сваки музички правац има своју заказану свирку. Ако сте међу онима који не деле музику по жанровима већ по квалитету, фебруар 2018 ћете провести у концертним салама. Издвајамо најактрактивнија дешавања у којима је музика центар света.


Група Легенде је заиста на листи легенди када је у питњу српска музичка сцена. Само на сцени Сава Центра су наступали скоро шездесет пута, а увек се тражи карта више. Погрешно би било рећи да певају староградске песме или шлагере, баладе или поп. Они једноставно имају свој "легендарни" музички правац. На сцени су сада већ преко три деценије, а срж њиховог ауторског тима чине композиције Зорана Дашића Даше и глас Ивана Милинковића. Легенде наступају на свом терену, у великој дворани Сава Центра 16. фебруара од 20:00.

Нема много аутора и бендова који много обраћају пажњу на уметничку вредност текстова и њихово значење у ширем контексту. Музика није само забава него и животни став и коментар. Некад у бенду Block Out, сада у соло каријери, Никола Врањковић, својим наступима враћа веру у лепу реч и музику која значи. Крајем 2017. изашао је албум "Веронаутика" који је плод трогодишњег рада. И то озбиљног рада, што се види по броју песама (16) од којих се одмах издвојила "Задржи свој дах". Ако сте остали без карата за предновогодишњи наступ Врањковића или сте закаснили на јануарске наступе овог кантаутора, фебруар вам даје шансу за поправни. У клубу ФЕСТ у Земуну, промоција албума "Веронаутика", али и подсећање на песме са претходних, "Заовдеилизапонети" и "Бремеплов", заказана је за 23. фебруар од 22:00.


Повратак у будућност у београдској Штарк арени почиње 24. фебруара од 20:00 уз 3Д концерт електро-пионира Крафтверк. Каријеру су започели 1970. године када су Ралф Хитер и Флоријан Шнајдер поставили свој електронски Клинг Кланг Студио у Дизелдорфу, у Немачкој, где су осмислили и продуцирали све Крафтверк албуме. Познати као творци револуционарних електронских "звучних крајолика" и музичких експеримената са роботиком и другим техничким иновацијама, својим визијама будућности, група Крафтверк створила је звучну подлогу за дигитално доба 21. века. Током 80-их не постоји значајан електро бенд који их није бар мало копирао. Њихови "ђаци" су 90-их направили такозване нове правце и електронској музици "изборили" хале и стадионе и, наравно, велике новце. Серију 3Д концерата у Лондону, Токију, Лос Анђелесу, Берлину, проширили су и овим београдским. Добродошли!


И за сам крај фебруара, мало џеза. По први пут у Београду Каро Емералд, холандска поп-џез певачица наступа у Хали спортова "Ранко Жеравица" на Новом Београду 27. фебруара од 20:00. У музици као и у животу уосталом, треба имати среће. А Каро је имала среће да је чују продуценти и аутор великог летњег хита 2007. године "Back it up". Дали су јој хит и од младе певачице направили звезду. Уследио је деби албум и бројни наступи. Није било места за промашај, а њен стил певања и визуелна појава вратила је точак времена у романтично време четрдесетих и педесетих година прошлог века. Након више од десет година каријере и четири албума, Каро гостује у Београду у оквиру своје европске турнеје. За припрему препоручујемо албум "Emerald Island" из 2017. и песму The Ghost Of You.