Gosti svake srpske slave

Potpuno iskrena lista gostiju koja obeleži svaku slavu

Subota 16. dec 2017.

cover image

Poslednjih godina, slava je prevazišla svoj oblik i slavi se na savremen način. Među gostima se često nađu oni kojima baš i nije tu mesto. Kolege, komšije, stomatolog, automehaničar i svi oni pred kojima želimo da se pokažemo. Odavno se ne poštuje pravilo da slavu proslavljaju članovi porodice, kumovi i najbliža rodbina. Nije redak slučaj da se u kući zadesi i ljubavnica sa svojom porodicom. Predstavljamo listu obaveznih gostiju na slavama. Prepoznaćete sebe u nekoj kategoriji, provereno.

1. Kad porastem biću domaćin. Svako ko slavi je prošao ovu fazu i najradije bi je zaboravio. Mladi domaćin je sve vreme nervozan i stalno podseća goste da se opet posluže. Kada on ode na slavu, zauzme stav kao da je doktorirao običaje i stalno nešto dobacuje.


2. Kralj humora. Ne propušta nijednu slavu. Ima kratko pamćenje pa redovni gosti prevrću očima čim ga vide. Nema nikakav problem da drži glavnu reč satima i priča kako je sve bilo drugačije "u njegovo vreme". Često zapeva ali samo njemu velike hitove kojih se drugi i ne sećaju. Naravno, blizak je sa svim članovima srpskih bendova i uvek ima neku trač priču. Mlađima obavezno održi lekciju da ne treba izlaziti kasno iz kuće i do detalja ispriča dešavanja sa žurke iz 1983. godine. Ruku na srce, ume da bude zabavan.

3. Glas razuma. Da nema ovog gosta na listi, niko ne bi ništa znao. Razume se u sve: da li je bolji fiksni ili varijabilni kurs, koja kladionica ima najbolje kvote, zašto kum uvek kasni i kad će sneg. Istoriju sveta drži u "malom prstu", a jedino što ne zna je da nije kulturno pričati non-stop.


4. Gost na doživotnoj dijeti. Omiljen gost svake domaćice. Iz godine u godinu je deblji i nije mu jasno kako se jedino od goji i od čaše vode. Perfektni degustaror koji prepoznaje tajne začine i skrivene arome. Sve što proba je po njegovom ukusu i nikada nije jeo nešto tako lepo. Domaćica mu se najiskrenije osmehuje i jedino njemu prašta što srče supu, jede prstima i isprlja stolnjak. Uvek dobije poklon kada krene kući - kolače koje nije probao jer se prejeo.

5. Domaćicine drugarice. One su došle sa jednom misijom. Da hvale domaćicu. Sve što je ona spremila je najlepše. Dive joj se koliko je lepo spremila i hranu i sebe. Odaju joj počast za tako veliki trud, kao da je u najmanju ruku, kopala kanal. Naravno, hvalospev se vrti u krug, tako da domaćica kada odlazi kod svake drugarice na slavu, ponavlja isto. Često se najviše druže upravo sa gostom na doživotnoj dijeti.

6. Političar i opozicionar. Nisu članovi nijedne stranke ali toliko srdačno brane svoje političke stavove kao da su predsednici istih. Neverovatno je da se pronađu na svakoj slavi. Koliko god da ih domaćini utišavaju, ne reaguju. Za njih je slava samo način da izraze svoja mišljenja o "ovima" i "onima" i to je sve. Neretko se posvađaju ali sreća, domaća rakija miri i najljuće protivnike.


7. Tetka malog anđela. Kasnila je na slavu jer su je zbunili novi filteri na Instagramu. I baš odmah je morala da postavi sliku svog sestrića kako zamišljeno gleda u penjalicu u parku. Trebalo je i smisliti adekvatan tekst, a pošto je žurila ipak je samo postavila #tetkamaloganđela. Niko, ali niko drugi nema sestrino dete u celoj galaksiji. Za nju je slava sjajan događaj ako će naći žrtvu da pokazuje slike deteta i priča o neverovatnim novostima, kao što je podatak da je "njeno" dete samo bacilo papirić u kantu. Ne jede ništa tradiocionalno, uzeće malo salate ako ima rukole u njoj i nemasnog sira.

8. Tinejdžer. Ako on slavi slavu, imate priliku da vidite omladinu u radnom izdanju. Zna da je njegov zadatak da dočeka goste i posluži žito, nema potrebe da mu se dva puta govori. Ako je živeo sa bakom, itekako je od pomoći u kuhinji. Iskreno će reći šta misli o dekorisanju ruske salate i neće se praviti gluv kad treba da se ode do prodavnice. Gost istog doba će se smestiti blizu utičnice jer mu je baterija uvek prazna. Tinejdž predstavnici se rado uključuju u razgovor ako se ne spominje škola. Izluđuju ih rečenice poput "Jaoooo kako si porastao!". Sreća, imaju kratkoročnu memoriju i brz metabolizam pa će pojesti sve što domaćica neće da razvlači po kući, a neprijatne situacije su im samo razlog za pravljenje šala. Najiskrenije, njih jedino zanima kada će dobiti dozvolu da zovu svoje društvo i prave žurku za slavu.


9. Gospođa. Uvek dolazi sama. Njena misija je da širi ljubav. Šta god da joj ispričate, imaće razumevanja i vere da se sve dešava sa razlogom. Smiruje zavađene goste i poziva da se ponašaju u skladu sa svetim danom. Ako slučajno dođe sa muškom pratnjom, budnim okom će brojati koliko je popio. Ako pretera (a uvek je tako) postaje Grdana i glasno opominje dragog da je vreme da krenu kući. Naravno, ovaj deo zaboravi do sledeće slave.

10. Moj rođak sa sela. Eh, to je onaj gost koji sedi u zabačenom uglu. Izbegava pažnju ali obožava da gnjavi decu. Niko od gostiju ga ne poznaje ali kako vreme odmiče postaje im jako simpatičan. Sve je okej dok ne postavi tinejdžeru pitanje: "Je li, da li se ti mene sećaš?". Tada kreće neprijatnost koju brzinom munje rešava domaćica.

11. Zauzeti gost. Istu ulogu igra celog života - nikada nema vremena i uvek negde žuri. Rokovi su za njega noćna mora. Već sa vrata se izvinjava što će moći samo kratko da ostane i neće ništa da jede. Nakon druge rakije postaje opušten i uglavnom ode poslednji.


12. Kum. Najvažniji gost. Šta god da napišemo neće biti dovoljno da opišemo njegov značaj i ulogu. Sedi na čelu stola. Sve je kako on kaže. U narodu se kaže "Bog na nebu, na zemlji kum" i to je zlatno pravilo koga se Srbi drže.