Гости сваке српске славе

Потпуно искрена листа гостију која обележи сваку славу

Субота 16. дец 2017.

cover image

Последњих година, слава је превазишла свој облик и слави се на савремен начин. Међу гостима се често нађу они којима баш и није ту место. Колеге, комшије, стоматолог, аутомеханичар и сви они пред којима желимо да се покажемо. Одавно се не поштује правило да славу прослављају чланови породице, кумови и најближа родбина. Није редак случај да се у кући задеси и љубавница са својом породицом. Представљамо листу обавезних гостију на славама. Препознаћете себе у некој категорији, проверено.

1. Кад порастем бићу домаћин. Свако ко слави је прошао ову фазу и најрадије би је заборавио. Млади домаћин је све време нервозан и стално подсећа госте да се опет послуже. Када он оде на славу, заузме став као да је докторирао обичаје и стално нешто добацује.


2. Краљ хумора. Не пропушта ниједну славу. Има кратко памћење па редовни гости преврћу очима чим га виде. Нема никакав проблем да држи главну реч сатима и прича како је све било другачије "у његово време". Често запева али само њему велике хитове којих се други и не сећају. Наравно, близак је са свим члановима српских бендова и увек има неку трач причу. Млађима обавезно одржи лекцију да не треба излазити касно из куће и до детаља исприча дешавања са журке из 1983. године. Руку на срце, уме да буде забаван.

3. Глас разума. Да нема овог госта на листи, нико не би ништа знао. Разуме се у све: да ли је бољи фиксни или варијабилни курс, која кладионица има најбоље квоте, зашто кум увек касни и кад ће снег. Историју света држи у "малом прсту", а једино што не зна је да није културно причати нон-стоп.


4. Гост на доживотној дијети. Омиљен гост сваке домаћице. Из године у годину је дебљи и није му јасно како се једино од гоји и од чаше воде. Перфектни дегустарор који препознаје тајне зачине и скривене ароме. Све што проба је по његовом укусу и никада није јео нешто тако лепо. Домаћица му се најискреније осмехује и једино њему прашта што срче супу, једе прстима и испрља столњак. Увек добије поклон када крене кући - колаче које није пробао јер се прејео.

5. Домаћицине другарице. Оне су дошле са једном мисијом. Да хвале домаћицу. Све што је она спремила је најлепше. Диве јој се колико је лепо спремила и храну и себе. Одају јој почаст за тако велики труд, као да је у најмању руку, копала канал. Наравно, хвалоспев се врти у круг, тако да домаћица када одлази код сваке другарице на славу, понавља исто. Често се највише друже управо са гостом на доживотној дијети.

6. Политичар и опозиционар. Нису чланови ниједне странке али толико срдачно бране своје политичке ставове као да су председници истих. Невероватно је да се пронађу на свакој слави. Колико год да их домаћини утишавају, не реагују. За њих је слава само начин да изразе своја мишљења о "овима" и "онима" и то је све. Неретко се посвађају али срећа, домаћа ракија мири и најљуће противнике.


7. Тетка малог анђела. Каснила је на славу јер су је збунили нови филтери на Инстаграму. И баш одмах је морала да постави слику свог сестрића како замишљено гледа у пењалицу у парку. Требало је и смислити адекватан текст, а пошто је журила ипак је само поставила #теткамалоганђела. Нико, али нико други нема сестрино дете у целој галаксији. За њу је слава сјајан догађај ако ће наћи жртву да показује слике детета и прича о невероватним новостима, као што је податак да је "њено" дете само бацило папирић у канту. Не једе ништа традиоционално, узеће мало салате ако има руколе у њој и немасног сира.

8. Тинејџер. Ако он слави славу, имате прилику да видите омладину у радном издању. Зна да је његов задатак да дочека госте и послужи жито, нема потребе да му се два пута говори. Ако је живео са баком, итекако је од помоћи у кухињи. Искрено ће рећи шта мисли о декорисању руске салате и неће се правити глув кад треба да се оде до продавнице. Гост истог доба ће се сместити близу утичнице јер му је батерија увек празна. Тинејџ представници се радо укључују у разговор ако се не спомиње школа. Излуђују их реченице попут "Јаоооо како си порастао!". Срећа, имају краткорочну меморију и брз метаболизам па ће појести све што домаћица неће да развлачи по кући, а непријатне ситуације су им само разлог за прављење шала. Најискреније, њих једино занима када ће добити дозволу да зову своје друштво и праве журку за славу.


9. Госпођа. Увек долази сама. Њена мисија је да шири љубав. Шта год да јој испричате, имаће разумевања и вере да се све дешава са разлогом. Смирује завађене госте и позива да се понашају у складу са светим даном. Ако случајно дође са мушком пратњом, будним оком ће бројати колико је попио. Ако претера (а увек је тако) постаје Грдана и гласно опомиње драгог да је време да крену кући. Наравно, овај део заборави до следеће славе.

10. Мој рођак са села. Ех, то је онај гост који седи у забаченом углу. Избегава пажњу али обожава да гњави децу. Нико од гостију га не познаје али како време одмиче постаје им јако симпатичан. Све је океј док не постави тинејџеру питање: "Је ли, да ли се ти мене сећаш?". Тада креће непријатност коју брзином муње решава домаћица.

11. Заузети гост. Исту улогу игра целог живота - никада нема времена и увек негде жури. Рокови су за њега ноћна мора. Већ са врата се извињава што ће моћи само кратко да остане и неће ништа да једе. Након друге ракије постаје опуштен и углавном оде последњи.


12. Кум. Најважнији гост. Шта год да напишемо неће бити довољно да опишемо његов значај и улогу. Седи на челу стола. Све је како он каже. У народу се каже "Бог на небу, на земљи кум" и то је златно правило кога се Срби држе.