Žurke koje su obeležile zimsku klupsku sezonu

Retrospektiva zimskog ritma

Ponedeljak 21. maj 2018.

cover image

Zimska klupska sezona 2017/18 je na izmaku. Sedam meseci provoda u zatvorenim prostorima će ostati upamćeno po odličnoj muzici i velikim žurkama. Tehno je obeležio zimski klabing, mada, trens žurke su bile nikada brojnije. Pored novih mesta za igranje do jutra, zimska sezona je donela i pozitivne promene na domaćoj di-džej sceni.

Oktobar je mesec kada se klubovi u Beogradu zvanično otvaraju. Prvu veliku žurku su napravili Nick Warren i Cid Inc 21. oktobra. Tehno star iz Brazila, Victor Ruiz, je samo par dana kasnije doneo neverovatnu energiju i odličnu muziku u glavni grad. U letnjem ritmu sa Ibice su nastavili Italijani Tale Of Us koji su opravdali status svetskih di-džej senzacija. Uz ovakva gostovanja nismo ni primetili da se leto završilo.

Novembar ume da bude veoma dosadan period kada se ništa ne dešava. Ali ne u Beogradu. Nijednog vikenda nije postojala dilema gde izaći. Kako stići na sve žurke je bilo jedino o čemu se razmišljalo. Paul Kalkbrenner, Stephan Bodzin i Gramatik su svojim nastupima opravdali status planetarnih zvezda. Posebno su bile atraktivne žurke sa domaćim di-džejevima. Veliki parti China Town je pokazao koliko su dobri di-džejevi iz Srbije.

Decembar je bio mesec zabave u prazničnom raspoloženju, a klabing je bio dostupan na svakom koraku. Elektronska muzika sa domaćeg terena je dobila svoj prostor i na Trgu republike u okviru velike gradske novogodišnje manifestacije što je bilo posebno oduševljenje. Među brojnim gostovanjima iz inostranstva, di-džej i producent Sasha je ostavio najsnažniji utisak.


Januar, odnosno odličan ritam za početak 2018. U Beogradu se slave dve Nove godine pa je provoda bilo duplo više. Žurka, žurka i samo žurka. Februar je počeo sa gostovanjem Loco Dice-a i nečim sasvim drugačijim na domaćoj sceni. Di-džejevi za koje su čuli i oni koji nikada nisu ušli u klub - Boža Podunavac, Mirko Lazarević i Dušan Kačarević su oformili Kolektiv Triii i zavrteli novu eru elektronske muzike u gradu. U toku zime su priredili tri odlične žurke sa sjajnim imenima. Zahvaljujući njima, Beograd je đuskao u ritmu čistog tehna.

Mart - period buđenja nakon hladne zime. Iako u klubovima nikada nije hladno jer dobra muzika greje i dušu i telo, ovaj period je doneo potpuno razmrdavanje. Lea Dobričić se posle pauze vratila na svoj teren. Za nastup Fedde Le Grand-a se tražila karta više, a kraj prvog prolećnog meseca su obeležili Luciano i Valentino Kanzyani. Klubovi su veoma dobro organizovali svaki vikend tako da je Beograd noću bio neverovatan.

April je doneo lepo vreme ali to nije omelo klabere da i dalje menjaju noć za dan. Petak 13. će ostati svima u sećanju. Amnesia Ibiza Showcase je žurka o kojoj se još uvek priča. Muzika, raspoloženje, energija - sve je bilo kao na Ibici. Jedva čekamo reprizu žurke.

Maj je mesec kada se zvanično zatvaraju klubovi u Beogradu. Još kratko aktuelna sezona je bila jedna posebna etapa klabinga i zaslužuje spektakl za kraj. Upravo to se i dogodilo. Jedan od najpoznatijih beogradskih di-džejeva, Marko Nastić je 19. maja obeležio dvadeset godina karijere. Žurka "Retrospektal" je predstavila dve decenije uspešnog rada i retrospektivu klupske muzike. Kraj sezone 2017/18 nije mogao biti bolji.