Журке које су обележиле зимску клупску сезону

Ретроспектива зимског ритма

Понедељак 21. мај 2018.

cover image

Зимска клупска сезона 2017/18 је на измаку. Седам месеци провода у затвореним просторима ће остати упамћено по одличној музици и великим журкама. Техно је обележио зимски клабинг, мада, тренс журке су биле никада бројније. Поред нових места за играње до јутра, зимска сезона је донела и позитивне промене на домаћој ди-џеј сцени.

Октобар је месец када се клубови у Београду званично отварају. Прву велику журку су направили Nick Warren и Cid Inc 21. октобра. Техно стар из Бразила, Victor Ruiz, је само пар дана касније донео невероватну енергију и одличну музику у главни град. У летњем ритму са Ибице су наставили Италијани Tale Of Us који су оправдали статус светских ди-џеј сензација. Уз оваква гостовања нисмо ни приметили да се лето завршило.

Новембар уме да буде веома досадан период када се ништа не дешава. Али не у Београду. Ниједног викенда није постојала дилема где изаћи. Како стићи на све журке је било једино о чему се размишљало. Paul Kalkbrenner, Stephan Bodzin и Gramatik су својим наступима оправдали статус планетарних звезда. Посебно су биле атрактивне журке са домаћим ди-џејевима. Велики парти China Town је показао колико су добри ди-џејеви из Србије.

Децембар је био месец забаве у празничном расположењу, а клабинг је био доступан на сваком кораку. Електронска музика са домаћег терена је добила свој простор и на Тргу републике у оквиру велике градске новогодишње манифестације што је било посебно одушевљење. Међу бројним гостовањима из иностранства, ди-џеј и продуцент Sasha је оставио најснажнији утисак.


Јануар, односно одличан ритам за почетак 2018. У Београду се славе две Нове године па је провода било дупло више. Журка, журка и само журка. Фебруар је почео са гостовањем Loco Dice-а и нечим сасвим другачијим на домаћој сцени. Ди-џејеви за које су чули и они који никада нису ушли у клуб - Божа Подунавац, Мирко Лазаревић и Душан Качаревић су оформили Колектив Триии и завртели нову еру електронске музике у граду. У току зиме су приредили три одличне журке са сјајним именима. Захваљујући њима, Београд је ђускао у ритму чистог техна.

Март - период буђења након хладне зиме. Иако у клубовима никада није хладно јер добра музика греје и душу и тело, овај период је донео потпуно размрдавање. Леа Добричић се после паузе вратила на свој терен. За наступ Fedde Le Grand-а се тражила карта више, а крај првог пролећног месеца су обележили Luciano и Valentino Kanzyani. Клубови су веома добро организовали сваки викенд тако да је Београд ноћу био невероватан.

Април је донео лепо време али то није омело клабере да и даље мењају ноћ за дан. Петак 13. ће остати свима у сећању. Amnesia Ibiza Showcase је журка о којој се још увек прича. Музика, расположење, енергија - све је било као на Ибици. Једва чекамо репризу журке.

Мај је месец када се званично затварају клубови у Београду. Још кратко актуелна сезона је била једна посебна етапа клабинга и заслужује спектакл за крај. Управо то се и догодило. Један од најпознатијих београдских ди-џејева, Марко Настић је 19. маја обележио двадесет година каријере. Журка "Ретроспектал" је представила две деценије успешног рада и ретроспективу клупске музике. Крај сезоне 2017/18 није могао бити бољи.