Христос воскресе

Три дана празновања најважнијег верског празника

Недеља 28. апр 2019.

cover image

Српска православна црква данас обележава Ускрс. Празник над празницима. Данашњи дан је највећи од свих јер је Васкрс суштина вере. Исус Христ је победио патњу и смрт путовањем од голготе до блаженства.

Да ли ћете честитати са речима Христос воскресе, Христос васкрсе, Христос васкрс или Христос васкресе је далеко мање важно од љубави и праштања који би данас требало да буду доминантне емоције. Традиционални одговори такође имају неколико варијација - Ваистину воскресе, Ваистину васкрсе и слично. Добродошао је сваки.

Ускрс означава и крај најдужег поста. Корпа са офарбаним јајима краси сто сваког дома. Велики празник се обележава и са богатом трпезом око које се окупља цела породица и пријатељи. Тако ће бити и у Русији, Грчкој, Бугарској, делу Етиопије, Египта и на Аљасци. А тако је од 325. године када је Никејски сабор одредио да се Васкрс прославља у првој недељи пуног месеца након пролећне равнодневице.

Мир, слога, срећа, заједништво и добре мисли нека данас буду у центру пажње. Православни хришћански верници, Христос воскресе!