Hristos voskrese

Tri dana praznovanja najvažnijeg verskog praznika

Nedelja 28. apr 2019.

cover image

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Uskrs. Praznik nad praznicima. Današnji dan je najveći od svih jer je Vaskrs suština vere. Isus Hrist je pobedio patnju i smrt putovanjem od golgote do blaženstva.

Da li ćete čestitati sa rečima Hristos voskrese, Hristos vaskrse, Hristos vaskrs ili Hristos vaskrese je daleko manje važno od ljubavi i praštanja koji bi danas trebalo da budu dominantne emocije. Tradicionalni odgovori takođe imaju nekoliko varijacija - Vaistinu voskrese, Vaistinu vaskrse i slično. Dobrodošao je svaki.

Uskrs označava i kraj najdužeg posta. Korpa sa ofarbanim jajima krasi sto svakog doma. Veliki praznik se obeležava i sa bogatom trpezom oko koje se okuplja cela porodica i prijatelji. Tako će biti i u Rusiji, Grčkoj, Bugarskoj, delu Etiopije, Egipta i na Aljasci. A tako je od 325. godine kada je Nikejski sabor odredio da se Vaskrs proslavlja u prvoj nedelji punog meseca nakon prolećne ravnodnevice.

Mir, sloga, sreća, zajedništvo i dobre misli neka danas budu u centru pažnje. Pravoslavni hrišćanski vernici, Hristos voskrese!