Како да увек одаберете идеалан ресторан

Само четири правила са којима никада нећете погрешити у одабиру ресторана

Петак 11. јан 2019.

cover image

Не морате да познајете читав град као свој џеп да бисте знали у који ресторан да идете. Нису вам потребне ни детективске способности. У овом водичу се налази све што морате да знате. Следите правила и ужитак је загантован.

Правило број 1

Прво питање које би себи требало да поставите је зашто идете у ресторан. Разлог одласка је кључан за одабир идеалног места. Није исто да ли је повод романтична вечера или пословни састанак. У првом случају, важно је да ресторан одише елегантном и ненаметљивом атмосфером у коме ће романтика бити изражена. Све што одговара вечери у двоје је потпуно сувишно када долазите на ручак са пословним партнером.

Рођенданска прослава је идеалан повод да резервишете сто у ресторану са живом музиком. Исти тип објекта је одличан и за корпоративне прославе и различите јубилеје.

У ресторане се најчешће иде без икаквог повода. У краткој паузи на послу, након радног дана, викендом када желите да се опустите у омиљеном друштву. Chill-out су они ресторани у које сте увек добродошли. Нису потребне естетске припреме нити резервације. А атмосфера је увек лежерна и позитивна.

Правило број 2

Где желите да идете је следеће питање. Ресторани у центру града поред квалитетне хране обавезно сервирају и порцију урбане енергије. Веома прометна места су атрактивна за оне који ништа не желе да пропусте. Ресторани на Новом Београду гарантују светски стил и готово сваки перфектно уклапа модерне токове и традиционално гостопримство. Они који највише уживају у природи би требало да провере понуду ресторана у Земуну.


Правило број 3

Велика је разлика са ким идете у ресторан. Није мудро резервисати сто у ресторану са музиком уживо уколико међу гостима има и деце. Малишани могу негативно да одреагују на буку и ваше слободно време се тада претвара у потпуни промашај. Све док су деца мала, држите се породичних ресторана.

Старији или презаузети, под стресом, ће бити одушевљени ресторанима на реци и близу ње. У време топлијих годишњих доба, још један добар избор су ресторани на отвореном.

Када желите да импресионирате, без размишљања се упутите у ексклузивне ресторане. Апослутно нико није имун на угоститељство А категорије у Београду. Ако је повод за одлазак у ресторан једноставно глад, а у питању је добро познато друштво, економични ресторани ће бити топ избор. Приступачне цене нису сигнал да нешто не ваља већ да је комплетна пословна филозофија прилагођена ширем кругу становништва.

Правило број 4

Сада када имате одговоре на питања зашто, где и са ким, време је да се фокусирате на храну. Српска кухиња се једе у традиционалним ресторанима. Не очекујте домаћу сарму у fine dining ресторанима. Нити добар суши у ресторанима са италијанском кухињом. Особе које инсистирају на вегетеријанској исхрани ће остати гладни у ресторанима где је месо звезда јеловника.

Пожелели сте другачији оброк од уобичајених? Одлично, само се добро информишите где да испробавате националне и интернационалне специјалитете. Једно је гастро авантура. Егзибиција без хепи енда је нешто сасвим друго.

Када први пут одлазите у нови ресторан о коме немате никакве информације, директно позовите ресторан и слободно поставите сва питања која имате. Ако сте непушач, проверите да ли постоји одвојен део. Без имало стида питајте за цене, радно време, музику и све што вас занима. За ваш новац, имате право да знате истину.