Kako da uvek odaberete idealan restoran

Samo četiri pravila sa kojima nikada nećete pogrešiti u odabiru restorana

Petak 11. jan 2019.

cover image

Ne morate da poznajete čitav grad kao svoj džep da biste znali u koji restoran da idete. Nisu vam potrebne ni detektivske sposobnosti. U ovom vodiču se nalazi sve što morate da znate. Sledite pravila i užitak je zagantovan.

Pravilo broj 1

Prvo pitanje koje bi sebi trebalo da postavite je zašto idete u restoran. Razlog odlaska je ključan za odabir idealnog mesta. Nije isto da li je povod romantična večera ili poslovni sastanak. U prvom slučaju, važno je da restoran odiše elegantnom i nenametljivom atmosferom u kome će romantika biti izražena. Sve što odgovara večeri u dvoje je potpuno suvišno kada dolazite na ručak sa poslovnim partnerom.

Rođendanska proslava je idealan povod da rezervišete sto u restoranu sa živom muzikom. Isti tip objekta je odličan i za korporativne proslave i različite jubileje.

U restorane se najčešće ide bez ikakvog povoda. U kratkoj pauzi na poslu, nakon radnog dana, vikendom kada želite da se opustite u omiljenom društvu. Chill-out su oni restorani u koje ste uvek dobrodošli. Nisu potrebne estetske pripreme niti rezervacije. A atmosfera je uvek ležerna i pozitivna.

Pravilo broj 2

Gde želite da idete je sledeće pitanje. Restorani u centru grada pored kvalitetne hrane obavezno serviraju i porciju urbane energije. Veoma prometna mesta su atraktivna za one koji ništa ne žele da propuste. Restorani na Novom Beogradu garantuju svetski stil i gotovo svaki perfektno uklapa moderne tokove i tradicionalno gostoprimstvo. Oni koji najviše uživaju u prirodi bi trebalo da provere ponudu restorana u Zemunu.


Pravilo broj 3

Velika je razlika sa kim idete u restoran. Nije mudro rezervisati sto u restoranu sa muzikom uživo ukoliko među gostima ima i dece. Mališani mogu negativno da odreaguju na buku i vaše slobodno vreme se tada pretvara u potpuni promašaj. Sve dok su deca mala, držite se porodičnih restorana.

Stariji ili prezauzeti, pod stresom, će biti oduševljeni restoranima na reci i blizu nje. U vreme toplijih godišnjih doba, još jedan dobar izbor su restorani na otvorenom.

Kada želite da impresionirate, bez razmišljanja se uputite u ekskluzivne restorane. Aposlutno niko nije imun na ugostiteljstvo A kategorije u Beogradu. Ako je povod za odlazak u restoran jednostavno glad, a u pitanju je dobro poznato društvo, ekonomični restorani će biti top izbor. Pristupačne cene nisu signal da nešto ne valja već da je kompletna poslovna filozofija prilagođena širem krugu stanovništva.

Pravilo broj 4

Sada kada imate odgovore na pitanja zašto, gde i sa kim, vreme je da se fokusirate na hranu. Srpska kuhinja se jede u tradicionalnim restoranima. Ne očekujte domaću sarmu u fine dining restoranima. Niti dobar suši u restoranima sa italijanskom kuhinjom. Osobe koje insistiraju na vegeterijanskoj ishrani će ostati gladni u restoranima gde je meso zvezda jelovnika.

Poželeli ste drugačiji obrok od uobičajenih? Odlično, samo se dobro informišite gde da isprobavate nacionalne i internacionalne specijalitete. Jedno je gastro avantura. Egzibicija bez hepi enda je nešto sasvim drugo.

Kada prvi put odlazite u novi restoran o kome nemate nikakve informacije, direktno pozovite restoran i slobodno postavite sva pitanja koja imate. Ako ste nepušač, proverite da li postoji odvojen deo. Bez imalo stida pitajte za cene, radno vreme, muziku i sve što vas zanima. Za vaš novac, imate pravo da znate istinu.