Фестивал Мерлинка

Јубиларна десета едиција међународног queer филма

Недеља 02. дец 2018.

cover image

Мерлинка 2018, једини филмски фестивал посвећен LGBTIQ популацији ће бити одржан од 6. до 9. децембра у Дому омладине. Организатори најављују специјалан програм за овогодишње издање интернационалне смотре која носи назив "Упркос свему".

Концерт Бојане Стаменов и Дајане Хо у Великој сали од 21:00 ће означити почетак фестивала. Ревија кратког филма, документарни и играни филмови, едукативне трибине, изложбе фотографија и књижевне вечери чине богати садржај Мерлинке 2018. Тачно двадесет гостију који ће представити своје ставове кроз филмску уметност стиже у Београд. За крај, деветог дана децембра од 21:00 наступају Ивана Рашић - Sajsi Mc и Тијана Рашић.


Мерлин Монро није инспирација за настанак овог фестивала. Вјеран Миладиновић Мерлинка јесте. Прва позната транс особа из Београда је играла главну улогу у филму "Marble Ass" који потписује Желимир Жилник. Баш овај филм је отворио дебитантску манифестацију 2009. године. Уз поштовање и сећање на Мерлинку, истоимени догађај се већ пуну деценију залаже за промоцију права LGBTIQ заједнице и смањење хомофобије у друштву.


ПОВЕЗАНО