Ко зна шта Београд кува

Тај се Београду враћа, ма где у међувремену одлазио

Петак 21. сеп 2018.

cover image

Београд је престоница Србије. А "Србија је велика тајна - не зна дан шта ноћ кува". Али се зато у Београду нешто кува од јутра до мрака. Из принципа. Из ината. А и зато што смо тако у могућности. Јер Београд није Европа. Београд је свет. Свет је у Београду.

По свету кувају каткад. Некад чак и никад. Али најчешће повремено. Кувају и спремају "своје". А када спремају "комшијско", или тамо неко "туђе", то је, замислите, "екслузивно". За горњу класу. Фајн дајнинг...

А Београд - град отворених врата, дочекује у загрљај све. Ко дође - врати се. Ко оде, с чежњом се сећа и нада се повратку. Јер кад сте у Београду, не морате да са чежњом ишчекујете повратак кући не би ли окусили нешто своје. Јер и тога, у Београду има.

Плодови мора? Изволите. Италијанска, медитеранска кухиња? Наравно. Или бисте из Јужне Америке, преко Тихог океана до Јапана и Азије? Само реците!

Али сачекајте! Дан ипак треба да почне доручком, зар не? Можда негде у сред градске вреве, или пак на реци. И ко онда не би пожелео да се заслади.

А вечера... Уз музику и чашу доброг вина. Ко воли рибу, не треба да брине. Или сте можда вегетаријанац? А да нисте ви Србин, "зависник" од меса и роштиља?

А угоститељи београдски... Прошли цео свет. Видели. Изабрали најбоље, отклонили лоше. Карафиндл је увек спреман. Само је питање: да ли сте спремни за Београд?