Ko zna šta Beograd kuva

Taj se Beogradu vraća, ma gde u međuvremenu odlazio

Petak 21. sep 2018.

cover image

Beograd je prestonica Srbije. A "Srbija je velika tajna - ne zna dan šta noć kuva". Ali se zato u Beogradu nešto kuva od jutra do mraka. Iz principa. Iz inata. A i zato što smo tako u mogućnosti. Jer Beograd nije Evropa. Beograd je svet. Svet je u Beogradu.

Po svetu kuvaju katkad. Nekad čak i nikad. Ali najčešće povremeno. Kuvaju i spremaju "svoje". A kada spremaju "komšijsko", ili tamo neko "tuđe", to je, zamislite, "eksluzivno". Za gornju klasu. Fajn dajning...

A Beograd - grad otvorenih vrata, dočekuje u zagrljaj sve. Ko dođe - vrati se. Ko ode, s čežnjom se seća i nada se povratku. Jer kad ste u Beogradu, ne morate da sa čežnjom iščekujete povratak kući ne bi li okusili nešto svoje. Jer i toga, u Beogradu ima.

Plodovi mora? Izvolite. Italijanska, mediteranska kuhinja? Naravno. Ili biste iz Južne Amerike, preko Tihog okeana do Japana i Azije? Samo recite!

Ali sačekajte! Dan ipak treba da počne doručkom, zar ne? Možda negde u sred gradske vreve, ili pak na reci. I ko onda ne bi poželeo da se zasladi.

A večera... Uz muziku i čašu dobrog vina. Ko voli ribu, ne treba da brine. Ili ste možda vegetarijanac? A da niste vi Srbin, "zavisnik" od mesa i roštilja?

A ugostitelji beogradski... Prošli ceo svet. Videli. Izabrali najbolje, otklonili loše. Karafindl je uvek spreman. Samo je pitanje: da li ste spremni za Beograd?