Графити... 2. Шта је на зиду?

Београдска улична уметност

Субота 08. сеп 2018.

cover image

Врхунски портрети, чувени цитати, славни ликови и најједноставнији, а непревазићени попут "Џаба сте кречили" - графити су свуда око нас. Потребно је подигнете главу, телефон вратите у џеп или торбу и прошетате кроз град.

Црта се све - домаће и стране славне личности, животиње, стихови, љубавне поруке, измишљени ликови. Када професионалци примете празан простор за своју уметност, обична фасада за ноћ постаје атракција. Често се цртају у знак поштовања према некоме. Последњи у низу овакав графит је посвећен Новаку Ђоковићу, а налази се на Бежанијској коси.

Аутори у новобеоградским блоковима али и на Врачару, Дорћолу и дуж Савамале су били представници београдског андерграунда која је ноћу уз реп исцртавала графите по зградама, испод мостова, асфалту. Стваран је oldschool стил у цртању графита. Дебела, испреплетана слова са оштрим и искривљеним ивицама које је тешко прочитати су карактеристике овог стила. Ретко који графит из овог времена је сачуван, али и данас постоје уметници који цртају само овом техником.


Street art шаблон је око 2000. преузео асфалт и зидове. Тренутно је актуелан светски тренд - афоризам или пресликана илустрација. Сви велики градови имају своје мишеве и пацове. Београдске пацове виђате на зидовима - опуштени миш у дуксу, на скејту, са цигаром и флашом неког пића. Графити великих формата су дела оних који се слободно могу назвати муралисти. Београд их има неколико баш добрих. Није их тешко пронаћи. Поготово ако играте игрицу "Ingress". Онда су вам сви графити у Београду добро познати.

Проблем са графитима јесте да се зидови крече, неретко и руше, па ако нисте фотографисали или снимили ремек дело, оно остане прича за препричавање шта је некада било на том месту. Добра ствар са графитима је, да сваки пут кад један страда, настане десет нових, још луђих и бољих.

Графити у Београду су отишли даље од официјалне уметности по својој актуелности и брзини коментара. Ипак, и даље се провуче по нека предивна изјава љубави, чиста и умивена као што то деца знају да нацртају. За оне који воле снажне коментаре, комбинација слике и речи на београдским улицама може се описати са једном фразом савременог српског сленга: Брат објаснио! Мада, има ту и сестара, много добрих графити мајсторица.