Grafiti... 2. Šta je na zidu?

Beogradska ulična umetnost

Subota 08. sep 2018.

cover image

Vrhunski portreti, čuveni citati, slavni likovi i najjednostavniji, a neprevazićeni poput "Džaba ste krečili" - grafiti su svuda oko nas. Potrebno je podignete glavu, telefon vratite u džep ili torbu i prošetate kroz grad.

Crta se sve - domaće i strane slavne ličnosti, životinje, stihovi, ljubavne poruke, izmišljeni likovi. Kada profesionalci primete prazan prostor za svoju umetnost, obična fasada za noć postaje atrakcija. Često se crtaju u znak poštovanja prema nekome. Poslednji u nizu ovakav grafit je posvećen Novaku Đokoviću, a nalazi se na Bežanijskoj kosi.

Autori u novobeogradskim blokovima ali i na Vračaru, Dorćolu i duž Savamale su bili predstavnici beogradskog andergraunda koja je noću uz rep iscrtavala grafite po zgradama, ispod mostova, asfaltu. Stvaran je oldschool stil u crtanju grafita. Debela, isprepletana slova sa oštrim i iskrivljenim ivicama koje je teško pročitati su karakteristike ovog stila. Retko koji grafit iz ovog vremena je sačuvan, ali i danas postoje umetnici koji crtaju samo ovom tehnikom.


Street art šablon je oko 2000. preuzeo asfalt i zidove. Trenutno je aktuelan svetski trend - aforizam ili preslikana ilustracija. Svi veliki gradovi imaju svoje miševe i pacove. Beogradske pacove viđate na zidovima - opušteni miš u duksu, na skejtu, sa cigarom i flašom nekog pića. Grafiti velikih formata su dela onih koji se slobodno mogu nazvati muralisti. Beograd ih ima nekoliko baš dobrih. Nije ih teško pronaći. Pogotovo ako igrate igricu "Ingress". Onda su vam svi grafiti u Beogradu dobro poznati.

Problem sa grafitima jeste da se zidovi kreče, neretko i ruše, pa ako niste fotografisali ili snimili remek delo, ono ostane priča za prepričavanje šta je nekada bilo na tom mestu. Dobra stvar sa grafitima je, da svaki put kad jedan strada, nastane deset novih, još luđih i boljih.

Grafiti u Beogradu su otišli dalje od oficijalne umetnosti po svojoj aktuelnosti i brzini komentara. Ipak, i dalje se provuče po neka predivna izjava ljubavi, čista i umivena kao što to deca znaju da nacrtaju. Za one koji vole snažne komentare, kombinacija slike i reči na beogradskim ulicama može se opisati sa jednom frazom savremenog srpskog slenga: Brat objasnio! Mada, ima tu i sestara, mnogo dobrih grafiti majstorica.