Српска кухиња у Београду

Предлог ресторана са одличним избором српске хране и најдужом традицијом постојања

Недеља 20. авг 2017.

cover image

Најстарији ресторани у Београду датирају још са почетка 19. века и имају проверен рецепт за најукусније традиционалне специјалитете. Српска кухиња је бренд, разлог због кога странци често посећују престоницу и свесрдно се труде да поруче јело без иједне грешке у изговору. Развој почетка националне кухиње је забележен у доба владавине династије Немањић. Тада се на двору храна припремала у лубури (говеђи желудац) или у кори од брезе, а вино уз јело је било обавезно. Обичан народ је имао прилике да види свог вођу како руча као и да након његовог завршетка, проба ту исту храну и на овај начин се преносила култура исхране на ниже друштвене слојеве. Представљамо ресторане који негују традицију, квалитет највишег ранга и типично српско гостопримство.

Ресторан Знак питања


Најстарија београдска кафана која је много више од доброг ресторана. У својој дугој традицији постојања, кафана је угостила бројне личности са светске А листе као и најзначајније представнике српске културе, уметности и политике. Омиљено место међу страним гостима који желе да упознају домаћу традицију. Сваки специјалитет се припрема по домаћој рецептури и нема прилагођавања савременим трендовима. Пребранац, шкембићи или јагњећа сармица са киселим млеком су перфектна увертира за специјалитете куће као што је шумадијска шницла, котлет Смедерево и наравно, Карађорђева шницла. Не рачуна се да сте посетили ово место уколико нисте пробали десерте попут туфахија, домаће суве пите и других. Традиционалан ресторан са гостољубивом атмосфером на савршеној локацији, тик уз Саборну цркву.

Ресторан Два јелена


Скадарлија, најпознатија боемска четврт у Београду је место које чува дух, културу и обичаје из прошлих времена. Међу бројним локалима који се овде налазе, ресторан Два јелена се издваја прво, по дугом постојању, друго, по невероватним укусима. Највећа à la carte кафана са прелепим великим баштама, одличном услугом и амбијентом који негује лежерност на аутентичан начин. Ђура Јакшић, Жанка Стокић, Лаза Костић и Јосип Броз Тито су редовно долазили овде, а листа гостију из страних земаља је заиста импознатна. Уколико желите да обрадујете себе и своје најдраже, као и да покажете иностраним туристима Београд у најбољем издању, резервишите сто и обавезно поручите нешто из богате понуде роштиљских ђаконија. Слатко ћоше, како се у јеловнику зове зона слаткиша, одложиће велике планове о здравој исхрани за неки други дан, а да се не кајете ни најмање.

Ресторан Ковач


Веома популаран ресторан, идеалан за романтичну вечеру, пословни састанак или породични ручак. Модерни етно доминира ентеријером који се залаже за прави комфор и уживање. Традиција још из прошлог века се овде чува, негује и преноси на будуће генерације. Баш све је на високом нивоу - перфектна услуга, опуштајућа атмосфера и несвакидашњи српски специјалитети. Јагњетина или телетина испод сача се буквално топи у устима, а специјалитети куће су за сваку препоруку. Сарма, пасуљ, јаретина у млеку и још много тога представљају домаћа кувана јела која се спремају по старим, добро чуваним рецептима. Не пропустите сусрет са хладним палачинкама или кремпитама - вечно освајају. Тиха музика вештих тамбураша употпуњава комплетан доживљај током боравка у овом заиста квалитетном ресторану.