Srpska kuhinja u Beogradu

Predlog restorana sa odličnim izborom srpske hrane i najdužom tradicijom postojanja

Nedelja 20. avg 2017.

cover image

Najstariji restorani u Beogradu datiraju još sa početka 19. veka i imaju proveren recept za najukusnije tradicionalne specijalitete. Srpska kuhinja je brend, razlog zbog koga stranci često posećuju prestonicu i svesrdno se trude da poruče jelo bez ijedne greške u izgovoru. Razvoj početka nacionalne kuhinje je zabeležen u doba vladavine dinastije Nemanjić. Tada se na dvoru hrana pripremala u luburi (goveđi želudac) ili u kori od breze, a vino uz jelo je bilo obavezno. Običan narod je imao prilike da vidi svog vođu kako ruča kao i da nakon njegovog završetka, proba tu istu hranu i na ovaj način se prenosila kultura ishrane na niže društvene slojeve. Predstavljamo restorane koji neguju tradiciju, kvalitet najvišeg ranga i tipično srpsko gostoprimstvo.

Restoran Znak pitanja


Najstarija beogradska kafana koja je mnogo više od dobrog restorana. U svojoj dugoj tradiciji postojanja, kafana je ugostila brojne ličnosti sa svetske A liste kao i najznačajnije predstavnike srpske kulture, umetnosti i politike. Omiljeno mesto među stranim gostima koji žele da upoznaju domaću tradiciju. Svaki specijalitet se priprema po domaćoj recepturi i nema prilagođavanja savremenim trendovima. Prebranac, škembići ili jagnjeća sarmica sa kiselim mlekom su perfektna uvertira za specijalitete kuće kao što je šumadijska šnicla, kotlet Smederevo i naravno, Karađorđeva šnicla. Ne računa se da ste posetili ovo mesto ukoliko niste probali deserte poput tufahija, domaće suve pite i drugih. Tradicionalan restoran sa gostoljubivom atmosferom na savršenoj lokaciji, tik uz Sabornu crkvu.

Restoran Dva jelena


Skadarlija, najpoznatija boemska četvrt u Beogradu je mesto koje čuva duh, kulturu i običaje iz prošlih vremena. Među brojnim lokalima koji se ovde nalaze, restoran Dva jelena se izdvaja prvo, po dugom postojanju, drugo, po neverovatnim ukusima. Najveća à la carte kafana sa prelepim velikim baštama, odličnom uslugom i ambijentom koji neguje ležernost na autentičan način. Đura Jakšić, Žanka Stokić, Laza Kostić i Josip Broz Tito su redovno dolazili ovde, a lista gostiju iz stranih zemalja je zaista impoznatna. Ukoliko želite da obradujete sebe i svoje najdraže, kao i da pokažete inostranim turistima Beograd u najboljem izdanju, rezervišite sto i obavezno poručite nešto iz bogate ponude roštiljskih đakonija. Slatko ćoše, kako se u jelovniku zove zona slatkiša, odložiće velike planove o zdravoj ishrani za neki drugi dan, a da se ne kajete ni najmanje.

Restoran Kovač


Veoma popularan restoran, idealan za romantičnu večeru, poslovni sastanak ili porodični ručak. Moderni etno dominira enterijerom koji se zalaže za pravi komfor i uživanje. Tradicija još iz prošlog veka se ovde čuva, neguje i prenosi na buduće generacije. Baš sve je na visokom nivou - perfektna usluga, opuštajuća atmosfera i nesvakidašnji srpski specijaliteti. Jagnjetina ili teletina ispod sača se bukvalno topi u ustima, a specijaliteti kuće su za svaku preporuku. Sarma, pasulj, jaretina u mleku i još mnogo toga predstavljaju domaća kuvana jela koja se spremaju po starim, dobro čuvanim receptima. Ne propustite susret sa hladnim palačinkama ili krempitama - večno osvajaju. Tiha muzika veštih tamburaša upotpunjava kompletan doživljaj tokom boravka u ovom zaista kvalitetnom restoranu.