Дортјол фестивал

Фестивал који се први пут организује претендује да постане традиционалана смотра квалитетне, разноврсне музике и културне размене у новој, занимљивој форми

Понедељак 26. јун 2017.

cover image

Први Дортјол Фестивал се одржава од 27. јуна до 1. јула у Београду. Различити стилови џеза, етно и класичне музике ће представити светски признате уметнике из Србије, Грузије, Грчке, Немачке, Италије, Шпаније, Новог Зеланда и Португалије. Укупно 27 музичара ће наступити на премијерном издању фестивала који се одржава на неколико локација - џез клуб "Михајло Миша Блам", КЦ Град и Дорћолско народно позориште.

Идеја фестивала није само представљање музичких величина кроз концерте, већ упознавање иностраних уметника са историјом, културом и народом Србије генерално. Својеврсна културна размена ће се дешавати кроз седам наступа уживо и три концертна дана. Посебност ове манифестације лежи управо у оваквим сусретима који ће креирати аутентичан програм од великог значаја за повезивање различитих народа кроз квалитетну музику, првенствено.


Дортјол Фестивал је настао у сарадњи Фондације Абарид, Супермаркет concept store, Супермаркет deli, Института Гете, Балканске академије за музику, Јахтинг клуба "Кеј" и Prototype. Комлет улазница по цени од 1.500 динара и појединачне улазнице по цени од 300 динара су доступне у објкету Супермаркет concept store.

Наступ грчког уметника млађе генерације, Тимиоса Ацакаса отвара фестивал, на тематској вечери "Мирис музике". Вече се наставља премијером "Кабареа љубави", специфичним музичко-сценским перформансом у изведби признатих уметника са домаћег простора. Маестро за тамјане и мирисне биљке, Фабио Дорендо из Италије, оба концерта ће оплементити адекватним аромама. Први пут у Београду публика ће имати прилике да концертна дешавања осети чулима слуха, вида и мириса. Следећи дан фестивала доноси концерте који доносе традиционалну музику Грузије. Исте вечери наступа трубачки оркестар без трубача. Agios Lavrentios Brass Band чине осам џез саксофониста, двоје перкусиониста из пет земаља и Србије.

Први дан јула је резервисан за фантастичну форму фадо музике. Лула Пена, са посебним гласом и специфичним начином свирања гитаре доноси потпуно аутентичан облик фада који публика у Београду није имала прилике да чује. Дортјол Фестивал се завршава наступом бенда Belgrade-Berlin Dub Connection. Моћан грув настао спајањем стилова од афробита до регеа затвара премијерно издање интернационалне смотре квалитетне музике, спајања различитих култура и нација.


Уметнички директор фестивала је Хејден Чисхолм, светски признати саксофониста, композитор и мултиинструменталиста. Пореклом из Новог Зеланда који тренутно живи у Београуд. Вишеструко награђиван стваралац и извођач је светској популацији највише познат по џез музици, импровизацијама и класичној музици у модерној форми. У богатој каријери је до сада издао преко 30 албума, а у сарадњи са другим уметницима је креирао више од 50 издања. Поред музике, остварио се и као режисер краткометражног филма "Sisiphus Runs". Поносни власник великог броја признања за досадашњи рад је пасионирани љубитељ тркачких маратона.