Дорћолско народно позориште

cover image

Оснивач позоришта је Филип Гајић. Српски редитељ, писац и глумац је продао свој аутомобил, а новац уложио у адаптацију старе куће у којој се налази позориште. Свесрдну помоћ је пружила глумица Јана Милосављевић. Дорћолско народно позориште чине две сцене - Космодром и Мануфактура. Ово место је намењено људима са специфичним сензибилитетом, искрене заљубљенике у позориште који цене уметност више него естетику и маркетинг. Захваљујући филмском радику Милораду Калању, позориште је добило мноштво сценских реквизита и намештаја. Када је комшилук сазнао да се овде отвара културно-уметничка установа, почели су да донацијама у виду ствари које су оплемениле ентеријер.

Историјат куће у којој се налази независно позориште се не познаје прецизно. Сигурно је да су овде некада живели Јеверји. По једној верзији, производили су сапун, а по другој су правили грнчарију.

Идејни творци позоришта имају жељу да Дорћолско народно позориште остане јасно профилисано, првенствено као позоришна сцена. Одбијају било какав компромис - чиста уметност је једино прихватљива.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ