Dortjol festival

Festival koji se prvi put organizuje pretenduje da postane tradicionalana smotra kvalitetne, raznovrsne muzike i kulturne razmene u novoj, zanimljivoj formi

Ponedeljak 26. jun 2017.

cover image

Prvi Dortjol Festival se održava od 27. juna do 1. jula u Beogradu. Različiti stilovi džeza, etno i klasične muzike će predstaviti svetski priznate umetnike iz Srbije, Gruzije, Grčke, Nemačke, Italije, Španije, Novog Zelanda i Portugalije. Ukupno 27 muzičara će nastupiti na premijernom izdanju festivala koji se održava na nekoliko lokacija - džez klub "Mihajlo Miša Blam", KC Grad i Dorćolsko narodno pozorište.

Ideja festivala nije samo predstavljanje muzičkih veličina kroz koncerte, već upoznavanje inostranih umetnika sa istorijom, kulturom i narodom Srbije generalno. Svojevrsna kulturna razmena će se dešavati kroz sedam nastupa uživo i tri koncertna dana. Posebnost ove manifestacije leži upravo u ovakvim susretima koji će kreirati autentičan program od velikog značaja za povezivanje različitih naroda kroz kvalitetnu muziku, prvenstveno.


Dortjol Festival je nastao u saradnji Fondacije Abarid, Supermarket concept store, Supermarket deli, Instituta Gete, Balkanske akademije za muziku, Jahting kluba "Kej" i Prototype. Komlet ulaznica po ceni od 1.500 dinara i pojedinačne ulaznice po ceni od 300 dinara su dostupne u objketu Supermarket concept store.

Nastup grčkog umetnika mlađe generacije, Timiosa Acakasa otvara festival, na tematskoj večeri "Miris muzike". Veče se nastavlja premijerom "Kabarea ljubavi", specifičnim muzičko-scenskim performansom u izvedbi priznatih umetnika sa domaćeg prostora. Maestro za tamjane i mirisne biljke, Fabio Dorendo iz Italije, oba koncerta će oplementiti adekvatnim aromama. Prvi put u Beogradu publika će imati prilike da koncertna dešavanja oseti čulima sluha, vida i mirisa. Sledeći dan festivala donosi koncerte koji donose tradicionalnu muziku Gruzije. Iste večeri nastupa trubački orkestar bez trubača. Agios Lavrentios Brass Band čine osam džez saksofonista, dvoje perkusionista iz pet zemalja i Srbije.

Prvi dan jula je rezervisan za fantastičnu formu fado muzike. Lula Pena, sa posebnim glasom i specifičnim načinom sviranja gitare donosi potpuno autentičan oblik fada koji publika u Beogradu nije imala prilike da čuje. Dortjol Festival se završava nastupom benda Belgrade-Berlin Dub Connection. Moćan gruv nastao spajanjem stilova od afrobita do regea zatvara premijerno izdanje internacionalne smotre kvalitetne muzike, spajanja različitih kultura i nacija.


Umetnički direktor festivala je Hejden Čisholm, svetski priznati saksofonista, kompozitor i multiinstrumentalista. Poreklom iz Novog Zelanda koji trenutno živi u Beograud. Višestruko nagrađivan stvaralac i izvođač je svetskoj populaciji najviše poznat po džez muzici, improvizacijama i klasičnoj muzici u modernoj formi. U bogatoj karijeri je do sada izdao preko 30 albuma, a u saradnji sa drugim umetnicima je kreirao više od 50 izdanja. Pored muzike, ostvario se i kao režiser kratkometražnog filma "Sisiphus Runs". Ponosni vlasnik velikog broja priznanja za dosadašnji rad je pasionirani ljubitelj trkačkih maratona.