Топ 5 башта за српски доручак у Београду

Представљамо листу најлепших башта у Београду за најважнији оброк у традиционалном маниру

Понедељак 29. мај 2017.

cover image

Београд има заиста фасцинантну понуду угоститељских објеката. Апсолутно модерни и у складу са највећим светским трендовима, традиционални у којима се негује богата национална историја и култура, све до потпуно шик и уникатних простора који остављају без даха на први сусрет. Одлазак у ресторан је више од испуњавања гатрономских хирова у хедонистичком маниру. То је обавезна активност свакога ко живи живот на београдски начин, то је традиционалан бег од посла и стреса, то је дружење са најдражима. Свако има свој омиљени ресторан у коме се осећа потпуно опуштено, свој сто и свог конобара са којим размењује утиске како о друштвеним догађајима на дневном нивоу тако и оне о најважнијим светским темама. У сусрет предстојећој летњој сезони, представљамо Вам листу најлепших башта у којима је доручак у Београду потпуно задовољство. 

1. Царски лов


На обали Дунава, у оквиру еко зоне на Ади Хуји се сместио ресторан препознатљив по специјалитетима од дивљачи и свеже рибе. Посебан доживљај који овај ресторан у Београду пружа је фасцинантан поглед на реку из раскошне баште. Етно стил доминира ентеријером тако да је осећај лагодности и комфора потпуно загарантован. Одлично место за почетак дана у природном окружењу. Предлог за доручак у овом ресторану је попара, паприке у кајмаку или царска јаја.

2. Мала фабрика укуса


Познати ресторан у центру града који неодољиво спаја традицију и машту, модерне трендове и типично национално гостопримство. Помало заборављена јела која су некада била једина на овим просторима у необичном и креативном издању су за кратко време освојила заљубљенике у квалитетан оброк. Предивна и пространа башта, ушушкана испод крошња старог дрвећа је прави избор за градска дешавања али без буке и уобичајеног градског ритма. Шта јести је дилема која се лако решава у овом породичном ресторану - од маштовитих укуса до традиционалних деликатеса. Домаћи качамак, прженице са кајмаком, попара су само неки предлози за доручак, избор је на Вама.

3. Ковач


Савремени етно ресторан који постоји од давне 1932. године. Култна кафана која се сместила у предивну кућу крије много скривених прича и јавних говора познатих личности и оних који су сасвим обичан свет, који са генерације на генерацију преносе културу боемског живота на типичан градски начин. За многе омиљени традиционални ресторан у Београду је уједно и место са баштом која је једноставно неодољива. Обогаћена зеленилом и великим столовима почетак дана чини релаксирајућим и пријатним, док укуси правог српског доручка - проја, сир, кајмак и пршута враћају осмех на лице и дају енергију за предстојећи дан.

4. Кафаница 


Ресторан домаће кухиње изван централне градске зоне за испуњавање свих гурманских чула. Ентеријер у потпуности дочарава сеоску идилу из прошлог века када је домаћинска атмосфера и богат залогај био императив. Окружене зеленилом и тишином, чак две баште су на располагању гостима који дан не почињу без обилног доручка. Детаљи којима су баште оплемењене враћају у период од пре неколико деценија и евоцирају успомене из тог доба. Кокошке су овде домаће животиње и воле своје госте, сасвим нормално је да се слободно шетају између столова. Док решавате дилему да ли дан започети уз комплет лепињу, гибаницу или нешто треће, обратите пажњу на кавез у коме два бела голуба не крију своје емоције. Врхунска ракија и домаћа кафа са ратлуком су прави избор за почетак дана.

5. Амбар


Бетон хала, епицентар градских дешавања, у својој широкој понуди најразличитијих ресторана и места за излазак има и ресторан Балканске кухиње који савршено комбинује традиционалне укусе и светски дизајн. Кајмак са шумским јагодама, паштета од јагњетине, дуван чварци и домаћи кулен су само делић невероватне понуде коју ресторан Амбар нуди. Башта смештена на омиљеној градској променади са несвакидашњим погледом на јединствене лепоте Београда је најбољи избор за доручак у централној градској зони. Домаћа кухиња на космополитски начин.