Top 5 bašta za srpski doručak u Beogradu

Predstavljamo listu najlepših bašta u Beogradu za najvažniji obrok u tradicionalnom maniru

Ponedeljak 29. maj 2017.

cover image

Beograd ima zaista fascinantnu ponudu ugostiteljskih objekata. Apsolutno moderni i u skladu sa najvećim svetskim trendovima, tradicionalni u kojima se neguje bogata nacionalna istorija i kultura, sve do potpuno šik i unikatnih prostora koji ostavljaju bez daha na prvi susret. Odlazak u restoran je više od ispunjavanja gatronomskih hirova u hedonističkom maniru. To je obavezna aktivnost svakoga ko živi život na beogradski način, to je tradicionalan beg od posla i stresa, to je druženje sa najdražima. Svako ima svoj omiljeni restoran u kome se oseća potpuno opušteno, svoj sto i svog konobara sa kojim razmenjuje utiske kako o društvenim događajima na dnevnom nivou tako i one o najvažnijim svetskim temama. U susret predstojećoj letnjoj sezoni, predstavljamo Vam listu najlepših bašta u kojima je doručak u Beogradu potpuno zadovoljstvo. 

1. Carski lov


Na obali Dunava, u okviru eko zone na Adi Huji se smestio restoran prepoznatljiv po specijalitetima od divljači i sveže ribe. Poseban doživljaj koji ovaj restoran u Beogradu pruža je fascinantan pogled na reku iz raskošne bašte. Etno stil dominira enterijerom tako da je osećaj lagodnosti i komfora potpuno zagarantovan. Odlično mesto za početak dana u prirodnom okruženju. Predlog za doručak u ovom restoranu je popara, paprike u kajmaku ili carska jaja.

2. Mala fabrika ukusa


Poznati restoran u centru grada koji neodoljivo spaja tradiciju i maštu, moderne trendove i tipično nacionalno gostoprimstvo. Pomalo zaboravljena jela koja su nekada bila jedina na ovim prostorima u neobičnom i kreativnom izdanju su za kratko vreme osvojila zaljubljenike u kvalitetan obrok. Predivna i prostrana bašta, ušuškana ispod krošnja starog drveća je pravi izbor za gradska dešavanja ali bez buke i uobičajenog gradskog ritma. Šta jesti je dilema koja se lako rešava u ovom porodičnom restoranu - od maštovitih ukusa do tradicionalnih delikatesa. Domaći kačamak, prženice sa kajmakom, popara su samo neki predlozi za doručak, izbor je na Vama.

3. Kovač


Savremeni etno restoran koji postoji od davne 1932. godine. Kultna kafana koja se smestila u predivnu kuću krije mnogo skrivenih priča i javnih govora poznatih ličnosti i onih koji su sasvim običan svet, koji sa generacije na generaciju prenose kulturu boemskog života na tipičan gradski način. Za mnoge omiljeni tradicionalni restoran u Beogradu je ujedno i mesto sa baštom koja je jednostavno neodoljiva. Obogaćena zelenilom i velikim stolovima početak dana čini relaksirajućim i prijatnim, dok ukusi pravog srpskog doručka - proja, sir, kajmak i pršuta vraćaju osmeh na lice i daju energiju za predstojeći dan.

4. Kafanica 


Restoran domaće kuhinje izvan centralne gradske zone za ispunjavanje svih gurmanskih čula. Enterijer u potpunosti dočarava seosku idilu iz prošlog veka kada je domaćinska atmosfera i bogat zalogaj bio imperativ. Okružene zelenilom i tišinom, čak dve bašte su na raspolaganju gostima koji dan ne počinju bez obilnog doručka. Detalji kojima su bašte oplemenjene vraćaju u period od pre nekoliko decenija i evociraju uspomene iz tog doba. Kokoške su ovde domaće životinje i vole svoje goste, sasvim normalno je da se slobodno šetaju između stolova. Dok rešavate dilemu da li dan započeti uz komplet lepinju, gibanicu ili nešto treće, obratite pažnju na kavez u kome dva bela goluba ne kriju svoje emocije. Vrhunska rakija i domaća kafa sa ratlukom su pravi izbor za početak dana.

5. Ambar


Beton hala, epicentar gradskih dešavanja, u svojoj širokoj ponudi najrazličitijih restorana i mesta za izlazak ima i restoran Balkanske kuhinje koji savršeno kombinuje tradicionalne ukuse i svetski dizajn. Kajmak sa šumskim jagodama, pašteta od jagnjetine, duvan čvarci i domaći kulen su samo delić neverovatne ponude koju restoran Ambar nudi. Bašta smeštena na omiljenoj gradskoj promenadi sa nesvakidašnjim pogledom na jedinstvene lepote Beograda je najbolji izbor za doručak u centralnoj gradskoj zoni. Domaća kuhinja na kosmopolitski način.