Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Manikir 30 minuta. Šišanje i feniranje sat vremena. Odlazak na kafu uz traženje parkinga dva sata. Pregled dojki jednom godišnje - 10 minuta

Sreda 09. okt 2024.

cover image

Škola, fakultet, posao. Kuvanje, spremanje, ribanje, slaganje, bacanje. Vrtić, škola, trening, engleski, radionica. Kupovina za sebe, porodicu, kuću. Obilazak roditelja, druženje sa prijateljima, viđanje sa rodbinom. Lista obaveza svake žene je beskonačna. I baš kada pomislite da ovih dana nemate ništa u planeru, eto je redovna vakcina za psa. Ovde se ne radi o prioritetima. Ovde su neophodne moći najboljeg žonglera za svakodnevne akcije.

Samo do proleća ću ovako pa prelazim na sebe. Dosta sam drugima ugađala, vreme je da se posvetim sebi. Od velikih reči ostanu samo popularni naslovi. A onda zaboli ili se napipa čvorić. Onda sve staje. Tada sve mora da stane. Ne broje se ispunjene i neispunjene obaveze. Čeka se pozitivan rezultat uz časnu reč da više ništa neće biti kao pre.

Drage dame, ne čekajte onaj dan kada možete da napipate promenu na dojci/dojkama, budite pametne kao što već jeste i zakažite pregled. Zajedno sa kucanjem doktorskog nalaza, bićete u ordinaciji maksimalno 10 minuta. Možete toliko za sebe, sigurno da možete.

Foto: PexelsPexels

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, oktobar, u mnogim zemljama širom sveta, jedinih 30 dana u godini kada se najglasnije govori o ovoj bolesti. Njena rasprostranjenost, podizanje svesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i započinjanja lečenja u ranoj fazi su motivi za organizovanje brojnih organizovanih pregleda. Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva.

Bolest broj jedan među ženskom populacijom. Svetska zdravstvena organizacija javlja da se širom sveta, svake godine registruje oko 2.300.000 obolelih žena, a svake godine bitku sa ovim oblikom kancera izgubi više od 500.000 pacijentkinja.

Glavni krivci i faktori rizika za nastanak raka dojke

- starije životno doba

- genetska predispozicija

- dužina reproduktivnog perioda

- broj porođaja

- godine pri rođenju prvog deteta

- gojaznost

- alkohol

- karcinom kontralateralne dojke ili endometrijuma

- izloženost zračenju

- fizička neaktivnost

- uticaj geografskog podneblja.

Organizovani skrining

Skrinig je prelimirnarno otkrivanje do tada nepoznatih poremećaja zdravlja u ranoj fazi tj. onda kada nema nikakvih simptoma bolesti. Skrining se obavlja putem testova i pregleda. Posebno je važno da se na skrining preglede odazovu žene između 50 i 69 godina. Za žene navedenog doba, mamografski preventivni pregledi se preporučuju na dve godine.

Skrining u Srbiji se realizuje u 35 opština u kojima se obavlja mamografsko snimanje u zdravstvenim ustanovama. Zahvaljujući mobilnim mamografima se dodatno pokriva 21 opština.

Važno je znati

- Ukoliko ste zdrava dama od najmanje 50 godina, vreme je za prvi mamografski pregled.

- Za žene starije od 50 godina, pregled mamografom se preporučuje jednom u dve godine.

- Kada imate osećaj nelagodnosti, bolove, iscedak iz dojke ili slične neuobičajene simptome, odmah kontaktirajte svog doktora.

- Ukoliko u vašoj porodičnoj istoriji ima žena koje su bolovale od raka dojke, posetite ginekologa ili lekara opšte prakse već sa 30 godina i obavite preventivni pregled dojki.

Rak dojke u Srbiji

Na našim prostorima se češće pojavljuje nakon 40. godine. U poslednjih 5 godina je registrovano blago smanjenje stope obolevanja i umiranja od raka dojke kod žena. Da bi došlo do većih promena na bolje, neophodne su snažne i glasne zdravstvene mere za kontrolu raka, kako od primarne prevencije, preko ranog otkrivanja, do pravovremenog lečenja žena.

Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je registrovano 4.447 novoobolelih i 1.765 umrlih žena od raka dojke.

U Beogradu je ova bolest na prvom mestu među ženama. Prema podacima za 2023. godinu, 568 žena je otkrilo karcinom dojke, a u istoj godini je njih 529 izgubilo borbu sa ovom bolešću.

Foto: PexelsPexels