Октобар је међународни месец борбе против рака дојке

Маникир 30 минута. Шишање и фенирање сат времена. Одлазак на кафу уз тражење паркинга два сата. Преглед дојки једном годишње - 10 минута

Среда 09. окт 2024.

cover image

Школа, факултет, посао. Кување, спремање, рибање, слагање, бацање. Вртић, школа, тренинг, енглески, радионица. Куповина за себе, породицу, кућу. Обилазак родитеља, дружење са пријатељима, виђање са родбином. Листа обавеза сваке жене је бесконачна. И баш када помислите да ових дана немате ништа у планеру, ето је редовна вакцина за пса. Овде се не ради о приоритетима. Овде су неопходне моћи најбољег жонглера за свакодневне акције.

Само до пролећа ћу овако па прелазим на себе. Доста сам другима угађала, време је да се посветим себи. Од великих речи остану само популарни наслови. А онда заболи или се напипа чворић. Онда све стаје. Тада све мора да стане. Не броје се испуњене и неиспуњене обавезе. Чека се позитиван резултат уз часну реч да више ништа неће бити као пре.

Драге даме, не чекајте онај дан када можете да напипате промену на дојци/дојкама, будите паметне као што већ јесте и закажите преглед. Заједно са куцањем докторског налаза, бићете у ординацији максимално 10 минута. Можете толико за себе, сигурно да можете.

Фото: PexelsPexels

Међународни месец борбе против рака дојке, октобар, у многим земљама широм света, јединих 30 дана у години када се најгласније говори о овој болести. Њена распрострањеност, подизање свести о значају превенције, раног откривања и започињања лечења у раној фази су мотиви за организовање бројних организованих прегледа. Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева.

Болест број један међу женском популацијом. Светска здравствена организација јавља да се широм света, сваке године региструје око 2.300.000 оболелих жена, а сваке године битку са овим обликом канцера изгуби више од 500.000 пацијенткиња.

Главни кривци и фактори ризика за настанак рака дојке

- старије животно доба

- генетска предиспозиција

- дужина репродуктивног периода

- број порођаја

- године при рођењу првог детета

- гојазност

- алкохол

- карцином контралатералне дојке или ендометријума

- изложеност зрачењу

- физичка неактивност

- утицај географског поднебља.

Организовани скрининг

Скриниг је прелимирнарно откривање до тада непознатих поремећаја здравља у раној фази тј. онда када нема никаквих симптома болести. Скрининг се обавља путем тестова и прегледа. Посебно је важно да се на скрининг прегледе одазову жене између 50 и 69 година. За жене наведеног доба, мамографски превентивни прегледи се препоручују на две године.

Скрининг у Србији се реализује у 35 општина у којима се обавља мамографско снимање у здравственим установама. Захваљујући мобилним мамографима се додатно покрива 21 општина.

Важно је знати

- Уколико сте здрава дама од најмање 50 година, време је за први мамографски преглед.

- За жене старије од 50 година, преглед мамографом се препоручује једном у две године.

- Када имате осећај нелагодности, болове, исцедак из дојке или сличне неуобичајене симптоме, одмах контактирајте свог доктора.

- Уколико у вашој породичној историји има жена које су боловале од рака дојке, посетите гинеколога или лекара опште праксе већ са 30 година и обавите превентивни преглед дојки.

Рак дојке у Србији

На нашим просторима се чешће појављује након 40. године. У последњих 5 година је регистровано благо смањење стопе оболевања и умирања од рака дојке код жена. Да би дошло до већих промена на боље, неопходне су снажне и гласне здравствене мере за контролу рака, како од примарне превенције, преко раног откривања, до правовременог лечења жена.

Последњи подаци Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у Србији је регистровано 4.447 новооболелих и 1.765 умрлих жена од рака дојке.

У Београду је ова болест на првом месту међу женама. Према подацима за 2023. годину, 568 жена је открило карцином дојке, а у истој години је њих 529 изгубило борбу са овом болешћу.

Фото: PexelsPexels