Noć muzeja 2019

Pod nazivom "Sloboda" na 50 lokacija kroz 220 manifestacija

Subota 11. maj 2019.

cover image

16. Noć muzeja u Beogradu će biti održana 18. maja. Počinje tačno u 16:00 i trajaće do ponoći. Program je podeljen u sedam zona - Dečja tura, Muzika, Nauka, Neispričane priče, Beograd sa stilom, Istorijska i Savremena tura i biće realizovan u atraktivnim delovima grada poput Kalemegdana, Knez Mihailove, Dorćola, Bulevara kralja Aleksandra, Ruzveltove ulice, Dedinja, Senjaka, Topčidera, Novog Beograda i Zemuna.

Gotovo svaki muzej, galerija, kulturni centar i institucije od velikog značaja će otvoriti svoja vrata za Noć muzeja. Za svako mesto je isplaniran potpuno drugačiji sadržaj. Od radionica za najmlađe, do nepoznatih istorijskih priča za sve generacije preko koncerata i postavki koje će približiti budućnost. Baš sve što možete da zamislite osamnaeste majske noći će vam biti na raspolaganju.


Svečano otvaranje je u umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić gde će nastupiti Bojana Vunturišević i DFhor. Galerija nauke i tehnike SANU je foksurana na poučne lekcije o krvnim grupama. Pedagoški muzej će prirediti šetnju sa robotima. Zoološki vrt otkriva tajne životinja koje žive tek kada padne mrak. Kolarčeva zadužbina je rezervisana za čitanje poezije. Muzej Narodnog pozorišta će se vratiti u prve dane svoje biografije. Preko potrebne savete za bezbedan život u gradu će predavati predstavnici javnih preduzeća i osoblje Crvenog krsta. Pogledi na svet iz ugla dizajnera, nastupi di-džejeva, prezentacija kulturnih baština i još mnogo toga sa nestrpljenjem čeka početak unikatnog događaja - Noć muzeja 2019.

Simboličan naziv ovogodišnje manifestacije "Sloboda" poziva na nesputano razmišljanje. Ne samo kroz formu umetničkog izražavanja već i na svaki korak i potez koji čine život, svakog dana. Budite slobodni da se prepustite aktivnostima, izložbama, muzici i još mnogo čemu u neverovatnoj Noći muzeja. Bez limita.