Jutro posle žurke

Kako pobediti mamurluk

Nedelja 14. okt 2018.

cover image

Krenuli ste samo na jedno piće i sledeće čega se sećate su neuspešni pokušaji ubacivanja ključa u bravu. Dok stojite ispred svojih vrata i krivite kosmos i loš horoskop za novonastalu situaciju, već dajete sebi čvrsto obećanje da više nikada nećete "zaglaviti" u klubu. Prvi poziv za provod briše časnu reč, a obećanja se tope kao led u koktelu.

Trenutno se naredni izlazak čini kao daleka budućnost i jedino o čemu razmišljate je da se što pre oporavite od prethodne noći. Šta raditi prvog dana nakon izlaska u grad i kako sebi pomoći su glavna tema. Lek protiv mamurluka ne postoji ali neki mali rituali definitivno rade.

1. Ne krivite sebe. Barem ne previše

Pre nego što krenete put oporavka, postavite situaciju na pravo mesto. Ukoliko ujutru znate gde se nalazite i probudili ste se u svom krevetu, sve je u redu. Društvo, navike i neverovatna atmosfera su mogli da naprave i drugačiji, daleko gori scenario. Ako se sećate celog provoda, ili gotovo celog, niste ispali najgori. Uvek postoji neko ko uopšte ne razmišlja o ponašanju i posledicama. Oni nisu uzor i ne bi trebalo da se pravdate na ovaj način ali znači da se podsetite da uvek može gore.


2. Voda, voda i voda

Mnogo vode će najviše pomoći protiv mamurluka. Za ubuduće, dok uživate u provodu, uz piće obavezno konzumirajte i dosta vode jer će ublažiti posledice alkohola. Vitamin C vam neće škoditi, naprotiv. Glavobolja je normalna ali lekovi neće puno pomoći. Zato voda hoće. Izbegavajte kafu. Sokovi od sveže ceđenog voća i čajevi su pun pogodak.

3. Jaka hrana

Danas nije dan za dijetu. Verovatno vam je i muka zbog alkohola, dima i umora. Konkretna hrana garantovano pomaže. Supe, čorbe i dosta mesa će učiniti da se ne osećate izmučeno.

4. Spavanje

Otkažite sve planove i dan provedite u krevetu. Organizam se oporavlja jedino kvalitetnim spavanjem. Zamračite sobu i odmarajte.


5. Izvini

Ne pravdajte se nikome zato što ste sebi dali oduška. Ipak, red je da pozovete celo društvo sa kojim ste bili u provodu i ako ste priredili neprijatne scene, uputite iskreno izvinjenje. Iskoristite priliku da tokom razgovora čujete i njihove utiske kako biste bili sigurni da se svega sećate. Ako je ono čuveno samo jedno piće bilo u baru, svratite do barmena, zahvalite mu se na sjajnoj uvertiri i izvinite mu se za eventualno neprimereno ponašanje.

6. Nova tura - nova avantura

Znate da mamurluk neće trajati večno i da ćete uskoro biti u dilemi gde izaći. Kada se budete spremali za novi izlazak - pročitajte ponovo tekst. Da vas ne opet ne iznenadi mamurluk. Nikada ne zaboravite da klabing nije dokazivanje u preteranom konzumiranju alkohola i opijata već način da se družite, zabavite i slušate odličnu muziku.