Riba ribi grize rep

Sveža riba u prestonici Srbije nije naučna fantastika

Petak 07. sep 2018.

cover image

Riblji specijaliteti su veoma često tema ozbiljnih debata. Nije previše teško pronaći svežu rečnu ribu u gradu poput Beograda koji u svoju geografiju upisuje prisustvo dve reke. Prava umetnost je "uloviti" kvalitetnu morsku ribu i plodove mora.

Ugostiteljstvo bez znanja, predanog rada i doze umetnosti je puki sezonski biznis. Svako može da nabroji najmanje tri "restorana" koji su nestali sa mape brže nego što su se otvorili. To su oni "ugostitelji" koji veruju da je dovoljno pronaći lokal na popularnom mestu, potpisati ugovore sa dobavljačima, razmestiti stolove i stolice po prostoru i eto novog mesta. Nezadovoljni, brzo zatvaraju svoje lokale ljuti na tržište, konkurenciju i stanje u državi. Ne shvataju da to što su radili nije ugostiteljstvo već puka trgovina.

Ne trošite dragoceni novac i još dragocenije vreme na gore pomenute. Vama je mesto u pravim restoranima u Beogradu koji se ne bave falširanjem već originalnim pristupom autentičnoj gastronomiji. Na posebnim mestima, gde je svaki kutak začinjen vizuelnim specijalitetima, a jelovnik dostojan čitanja jer ne sadrži duboko zamrznutu ili polu-pripremljenu ribu iz prodavnice.


Fine dining za svaki dan je posebna filozofija. Samo odabrani mogu da spoje luksuz i opuštenu atmosferu. Enso je upravo takav restoran - fuzija rariteta i svakodnevnog uživanja. Meni se ne može se drugačije definisati osim glamurozna ponuda. Spaljeni gambori, orada uz koju se serviraju knedle sa šljivama ili grilovani, sočan komad tune uz koji obavezno dolazi pire od jabuka i karija, salata od celera i krastavca i sladoled od senfa najbolje opisuju šta se ovde jede. Koliko je važan kvalitet svake namirnice, istovetno se vodi računa o muzici i dobroj energiji. Perfektno.

Nekada je u Beogradu važilo pravilo da se najbolja hrana i sveža riba jedu daleko od centra grada, na mestima koja nisu dostupna slučajnim prolaznicima. Vremena su se promenila, kao i pravila, međutim, jedan restoran radi istim intenzitetom još od 1953. godine. Mika Alas. Samo ovde možete da se obradujete kao dete odlasku u Diznilend nikad boljim brancinom, hobotnicom, škarpinom, lososom. Sa istim entuzijazmom se služi i gost koji pije najskuplje vino i gost koji priznaje samo domaću rakiju. Ukoliko ste zainteresovani, dobićete neverovatnu priču o čuvenim ličnostima koji su ovde čekali zore. Ukoliko niste, neće vam baš niko dosađivati. Magija na Makišu za koju se vezuju brojne legende odmah osvaja svojim šarmom i spektakularnom hranom.

Sve je više restorana koji toliko gusto postavljaju stolove da se čini kao da žele da se bave upoznavanjem i spajanjem ljudi, a da je hrana samo izgovor za susret. Dobro vam je poznat onaj osećaj kada čujete svaku priču oko sebe, osim svojih misli. Totalna suprotnost ovoj modi je restoran Stara kapetanija. Ne dozvolite da vas prevari naziv. Ovde ništa nije staro. Samo su ugostiteljska pravila iz prošlog veka, a ona nalažu komfor i uživanje za svakog gosta. Zemunski kej iz ove bašte deluje još širi i draži. Započite zdravu ishranu čuvenom ribljom čorbom, a nastavak odaberite po svom ukusu. Naravno da je ponuda rečne ribe savršena, ali se posebno fokusirajte na morsku ribu i plodove mora.