Kada si u Beogradu, budi Beograđanin

Otkrivamo navike stanovnika Beograda

Subota 17. feb 2018.

cover image

Poznata latinska poslovica "Si fueris Romae, Romano vivito more, Si fueris alibi, vivito sicut ibi" u prevodu znači - Budeš li u Rimu, živi na rimski način, budeš li drugde, živi kako se živi tamo. Pravilo opstanka leži u prilagođavanju sredini u kojoj se nalazimo. Isto pravilo važi i za kvalitetan provod tokom boravka u Beogradu. Koga slediti u koracima ako ne same Beograđane. Radni dani su manje-više isti na celoj planeti. Vikend je ipak druga priča. Rituali za maksimalno uživanje tokom neradnih dana su ispred vas. Uživajte kao pravi Beograđanin.

1. Rani odlazak na pijacu. Tezge na Kaleniću, Zelenom vencu i drugim pijacama su zone savršene kupovine. Snabdevanje iz prve ruke mega zdravih organik sirovina. Domaće pršute i čvaraka takođe. Slanina se našla na svetskoj listi "Super food" za 2018. godinu, tako da ona galama oko štetnog holesterola ne važi za ovu godinu. Prošetajte između tezgi, pronađite staru baku i baš od nje kupite luk, krompir i ostale potrepštine. Ona ne zna engleski jezik ali ćete se lako sporazumeti. Ceger u ruke i pravac na poznata mesta.


2. Jutarnja kafa. Kada se završila faza šopinga i cenjkanja jer je to osnova biznisa i tradicija na pijacama, vreme je za predah uz domaću kafu. Malo teže se nalazi poslužena sa ratlukom ali nije nemoguće pronaći takvo mesto. Pravi trenutak da vam se priduži draga osoba za neobavezno ćaskanje između gutljaja omiljenog crnog napitka. Lagana retrospektiva, planiranje malih koraka u budućnosti i neizbežni trač razgovori su osnove ovih druženja. Samo opušteno.

3. Povratak kući. Koliko god bio lagan "ulov" sa pijace, Beograđani vole malo teatralniji prilaz svojoj teritoriji. S vrata se nastavlja živa atmosfera i priče sa pijace i kafenisanja. Opet uz kafu, sledi predah od uspešnog jutra. Nikako ne trošiti slobodno vreme na sređivanje kuće. Prašina će već sutra biti na istom mestu, a do prvog slobodnog dana ima mnogo radnih momenata.


4. Ručak. Subotom i nedeljom je velika gužva u restoranima. Ukoliko niste na vreme rezervisali mesto, moraćete da budete par excellence domaćica. Vikendom, vremena za motanje sarme ima na pretek. Pojačajte dobru muziku, oslobodite se i pokušajte da spremite sočan svinjski but. Kuvanje je zabava, a ne težak posao. Desert neka bude kesten pire ili šnenokle. Omiljeni slatkiši među domaćim stanovnicima.


5. Izlazak u grad. Galerije i pozorišta u Beogradu rade punom parom. Pravi urbani "warm up" za perfektnu noć. Odabir garderobe i obuće mora da bude u skladu sa kaldrmom u Skadarliji i kodeksom oblačenja u prestižnim klubovima. U Beogradu se nikada ne zna gde će se dočekati sledeći dan. Kafana, splav, klub, restoran - baš sve dolazi u obzir. Provod je toliko dobar da vreme neverovatno brzo prolazi. Kao da je noć tek počela, a zapravo, svanuo je novi dan. Obavezno - pre odlaska u krevet se doručkuje burek.