Господар укуса - Бурек

Гастрономски извештај о легендарном специјалитету који се једноставно воли и водич за најбољи бурек у Београду

Недеља 08. окт 2017.

cover image

Бурек је много више од хране, он је култни јестиви симбол богате традиције и бурне историје, омиљен специјалитет од теста међу свим друштвеним слојевима, а знати где појести савршен чувени специјалитет у Београду је информација злата вредна. Апсолутни победник укуса, омиљена посластица искусним гурманима је најпопуларније јело на Балкану и прави се на различите начине и филује различитим састојцима. У Београду, прави бурек је онај који је пуњен сиром или млевеним месом, а многима је највећи фаворит празан.


Бројни светски магазини су написали бројне редове о буреку, описујући га као сласну и веома масну храну, док је магазин Guardian из Велике Британије оценио да бурек спада у једно од 10 најбољих fast food јела на планети. Прави бурек је веома калоричан и обавезно оставља велики масан траг на папиру у који се пакује и прави је симбол у "борби" протим модерне исхране која не дозвољава гурманлук попут овог и представља прави бунт против глобалних трендова. Уз ћевапе и сарме, свакако је најпопуларније јело које потиче из далеке историје и српског кулинарства.

У наставку откријте на којим местима се прави најбољи бурек у Београду.

1. Пекара Трпковић

Фаворит међу љубитељима бурека. Дугачки редови у свако доба дана говоре колико је омиљени специјалитет доведен до савршенства на овој адреси. Шушка се да је њихов пица бурек озбиљан конкурент традиционално филованим, са сиром или месом. Добро огладните и сами испробајте колико су вешти Трпковићи.

2. Кирћански

Пекара која прави такав бурек да се о њему прича и изван граница земље. Аутентичан ентеријер из старих времена и веома љубазне продавачице ће исећи баш оно парче бурека које вам се чини најукусније, а кад сте већ овде, пробајте и слане кифле. Укус који се не заборавља на први залогај решава мистерију због чега је бурек омиљено јело у Београду.


3. Код Љупчета

Још једна пекара која се уписује у обавезна места за најукуснији доручак. Стара, проверена рецептура правог бурека привлачи велики број поштоваоца висококалоричног искуства, а како се куповина бурека на овом месту преноси са колена на колено, јасно је да господин Љупче има велико знање и невероватне вештине.

4. Пекара Ранковић

Иако сте се мало удаљили од центра града, то не значи да ћете остати усраћени за одличан бурек. Проверена рецептура која се не мења и не одступа од највишег стандарда квалитета ће учинити да овде заволите бурек на први залогај. Пријатно.

Бурек кроз историју


Име потиче од турске речи börek, а верује се да је и настао у Турској. Сачувана документа кажу да се још у 15. веку налазио на султанској трпези. Одувек се продавао у пекарама или продавницама које су специјализоване за производњу и продају бурека, а зову се бурекџинице. Прва бурекџиница у Србији је отворена у Новом Пазару давне 1489. године, а рецепт за српски бурек је настао у Нишу 1498. године када га је направио угледни турски пекар Мехмед Оглу из Истанбула. Ниш се сматра главним градом бурека, а у прилог томе говори манифестација која се сваке године организује, Бурекџијада, на којој најискусније бурекџије показују своје умеће. Управо овде је направљен најмањи и највећи бурек на свету. Најмањи је испечен у чепу од пивске флаше, а највећи је имао површину од 8 квадратних метара и тежину од чак 200 килограма.

Савремени трендови су донели разноразне укусе, у покушају да промене традицију, попут бурека са еурокремом или са укусом пице. Саветујемо да прво испробате оригиналан, а за најбољи утисак, обавезно комбинујте бурек и јогурт.