Gospodar ukusa - Burek

Gastronomski izveštaj o legendarnom specijalitetu koji se jednostavno voli i vodič za najbolji burek u Beogradu

Nedelja 08. okt 2017.

cover image

Burek je mnogo više od hrane, on je kultni jestivi simbol bogate tradicije i burne istorije, omiljen specijalitet od testa među svim društvenim slojevima, a znati gde pojesti savršen čuveni specijalitet u Beogradu je informacija zlata vredna. Apsolutni pobednik ukusa, omiljena poslastica iskusnim gurmanima je najpopularnije jelo na Balkanu i pravi se na različite načine i filuje različitim sastojcima. U Beogradu, pravi burek je onaj koji je punjen sirom ili mlevenim mesom, a mnogima je najveći favorit prazan.


Brojni svetski magazini su napisali brojne redove o bureku, opisujući ga kao slasnu i veoma masnu hranu, dok je magazin Guardian iz Velike Britanije ocenio da burek spada u jedno od 10 najboljih fast food jela na planeti. Pravi burek je veoma kaloričan i obavezno ostavlja veliki masan trag na papiru u koji se pakuje i pravi je simbol u "borbi" protim moderne ishrane koja ne dozvoljava gurmanluk poput ovog i predstavlja pravi bunt protiv globalnih trendova. Uz ćevape i sarme, svakako je najpopularnije jelo koje potiče iz daleke istorije i srpskog kulinarstva.

U nastavku otkrijte na kojim mestima se pravi najbolji burek u Beogradu.

1. Pekara Trpković

Favorit među ljubiteljima bureka. Dugački redovi u svako doba dana govore koliko je omiljeni specijalitet doveden do savršenstva na ovoj adresi. Šuška se da je njihov pica burek ozbiljan konkurent tradicionalno filovanim, sa sirom ili mesom. Dobro ogladnite i sami isprobajte koliko su vešti Trpkovići.

2. Kirćanski

Pekara koja pravi takav burek da se o njemu priča i izvan granica zemlje. Autentičan enterijer iz starih vremena i veoma ljubazne prodavačice će iseći baš ono parče bureka koje vam se čini najukusnije, a kad ste već ovde, probajte i slane kifle. Ukus koji se ne zaboravlja na prvi zalogaj rešava misteriju zbog čega je burek omiljeno jelo u Beogradu.


3. Kod Ljupčeta

Još jedna pekara koja se upisuje u obavezna mesta za najukusniji doručak. Stara, proverena receptura pravog bureka privlači veliki broj poštovaoca visokokaloričnog iskustva, a kako se kupovina bureka na ovom mestu prenosi sa kolena na koleno, jasno je da gospodin Ljupče ima veliko znanje i neverovatne veštine.

4. Pekara Ranković

Iako ste se malo udaljili od centra grada, to ne znači da ćete ostati usraćeni za odličan burek. Proverena receptura koja se ne menja i ne odstupa od najvišeg standarda kvaliteta će učiniti da ovde zavolite burek na prvi zalogaj. Prijatno.

Burek kroz istoriju


Ime potiče od turske reči börek, a veruje se da je i nastao u Turskoj. Sačuvana dokumenta kažu da se još u 15. veku nalazio na sultanskoj trpezi. Oduvek se prodavao u pekarama ili prodavnicama koje su specijalizovane za proizvodnju i prodaju bureka, a zovu se burekdžinice. Prva burekdžinica u Srbiji je otvorena u Novom Pazaru davne 1489. godine, a recept za srpski burek je nastao u Nišu 1498. godine kada ga je napravio ugledni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula. Niš se smatra glavnim gradom bureka, a u prilog tome govori manifestacija koja se svake godine organizuje, Burekdžijada, na kojoj najiskusnije burekdžije pokazuju svoje umeće. Upravo ovde je napravljen najmanji i najveći burek na svetu. Najmanji je ispečen u čepu od pivske flaše, a najveći je imao površinu od 8 kvadratnih metara i težinu od čak 200 kilograma.

Savremeni trendovi su doneli raznorazne ukuse, u pokušaju da promene tradiciju, poput bureka sa eurokremom ili sa ukusom pice. Savetujemo da prvo isprobate originalan, a za najbolji utisak, obavezno kombinujte burek i jogurt.