Када си у Београду, буди Београђанин

Откривамо навике становника Београда

Субота 17. феб 2018.

cover image

Позната латинска пословица "Si fueris Romae, Romano vivito more, Si fueris alibi, vivito sicut ibi" у преводу значи - Будеш ли у Риму, живи на римски начин, будеш ли другде, живи како се живи тамо. Правило опстанка лежи у прилагођавању средини у којој се налазимо. Исто правило важи и за квалитетан провод током боравка у Београду. Кога следити у корацима ако не саме Београђане. Радни дани су мање-више исти на целој планети. Викенд је ипак друга прича. Ритуали за максимално уживање током нерадних дана су испред вас. Уживајте као прави Београђанин.

1. Рани одлазак на пијацу. Тезге на Каленићу, Зеленом венцу и другим пијацама су зоне савршене куповине. Снабдевање из прве руке мега здравих органик сировина. Домаће пршуте и чварака такође. Сланина се нашла на светској листи "Super food" за 2018. годину, тако да она галама око штетног холестерола не важи за ову годину. Прошетајте између тезги, пронађите стару баку и баш од ње купите лук, кромпир и остале потрепштине. Она не зна енглески језик али ћете се лако споразумети. Цегер у руке и правац на позната места.


2. Јутарња кафа. Када се завршила фаза шопинга и цењкања јер је то основа бизниса и традиција на пијацама, време је за предах уз домаћу кафу. Мало теже се налази послужена са ратлуком али није немогуће пронаћи такво место. Прави тренутак да вам се придужи драга особа за необавезно ћаскање између гутљаја омиљеног црног напитка. Лагана ретроспектива, планирање малих корака у будућности и неизбежни трач разговори су основе ових дружења. Само опуштено.

3. Повратак кући. Колико год био лаган "улов" са пијаце, Београђани воле мало театралнији прилаз својој територији. С врата се наставља жива атмосфера и приче са пијаце и кафенисања. Опет уз кафу, следи предах од успешног јутра. Никако не трошити слободно време на сређивање куће. Прашина ће већ сутра бити на истом месту, а до првог слободног дана има много радних момената.


4. Ручак. Суботом и недељом је велика гужва у ресторанима. Уколико нисте на време резервисали место, мораћете да будете par excellence домаћица. Викендом, времена за мотање сарме има на претек. Појачајте добру музику, ослободите се и покушајте да спремите сочан свињски бут. Кување је забава, а не тежак посао. Десерт нека буде кестен пире или шненокле. Омиљени слаткиши међу домаћим становницима.


5. Излазак у град. Галерије и позоришта у Београду раде пуном паром. Прави урбани "warm up" за перфектну ноћ. Одабир гардеробе и обуће мора да буде у складу са калдрмом у Скадарлији и кодексом облачења у престижним клубовима. У Београду се никада не зна где ће се дочекати следећи дан. Кафана, сплав, клуб, ресторан - баш све долази у обзир. Провод је толико добар да време невероватно брзо пролази. Као да је ноћ тек почела, а заправо, свануо је нови дан. Обавезно - пре одласка у кревет се доручкује бурек.