Februar u Beogradu 2018

Najkraći mesec u godini donosi najdužu listu dešavanja

Subota 03. feb 2018.

cover image

Nema mnogo vremena za sumiranje utisaka o januarskim danima. Sjajni februar 2018 je doneo sve što je potrebno za odlične dane i nezaboravne noći. Samo još snega nema. Sretenje i Dan državnosti su neradni dani u Srbiji, a obeležavaju se 15. i 16. februara. Uz dobru organizaciju, na raspolaganju su četiri vezana dana koja se mogu pokloniti zimskim čarolijama na nekoj od planina. Ne postoji nerešiv problem.

Onima kojima sneg ne nedostaje ni najmanje, pomenute neradne dane mogu da provedu u fenomenalnom ritmu. Ukusi se razlikuju, a kreatori bogatog kulturno-umetničkog sadržaja u Beogradu imaju plan za svaki dan. Galerije su veoma aktivne. Izložbe su na svakom koraku. Književne večeri, predstave i posebne retrospektive istorije iz umetničkog fokusa takođe. Nema potrebe da se ljutite na promenljivo vreme. Za dobar provod, svako vreme je idealno.


Posebno važan događaj ovog meseca je Sveti Trifun. Jedini dan u godini kada je legitimno prepustiti se vinu. Naravno da ispijanje najromantičnijeg pića nije poenta obeležavanja ove slave ali nekada možemo da se opustimo malo više. Ljubav se u Srbiji slavi svaki dan. Zašto bi emocije ograničavali na samo jedan datum?


Gastronomska čarolija pod imenom "Balkan Cheese Festival 2018" se održava 17. i 18. februara u Domu omladine Beograda. Ovu namirnicu gotovi svi uzimamo "zdravo za gotovo", a ne slutimo da se iza nje krije nauka, iskustvo, poznavanje prirode i veliki rad. Tajne zanata pravljenja sireva, stručne savete i degustacije možete videti na sedmom izdanju festivala. Koliko god da ste domaći na ovom terenu, uvek se pojavi nešto što nosi oznaku retko i neobično. Proizvođači garantuju visok kvalitet, a spoj dva hedonistička delikatesa, sira i vina, biće tema ovog puta. U tom smislu su i gosti izlagači koji se, pored sireva, mogu pohvaliti i vinima – izlagači iz Francuske i Italije.


40 Međunarodni sajam turizma održaće se od 22. do 25februara na Beogradskom sajmu. Četiri dana sveta u malom, veliki broj poslovnih i onih "običnih" posetilaca u potrazi za najboljom destinacijom. Kažu da je čovek bogat onoliko koliko ima prijatelja i pečata u pasošu. Putovanja nisu stvar prestiža i mode već potreba čoveka da se duhovno obnavlja.  Na fotografiji je mala stenovita oaza Es Vedra na Ibici. Nalazi se na zapadnoj strani ostrva i pripada prirodnom rezervatu sa fenomenalnom plažom Cala d’Hort. Ukoliko ste imali dilemu gde na letovanje 2018, poseta najpopularnijem muzičkom ostrvu je pun pogodak.


Svi koji volite elektronsku muziku i kunete se u tehno i druge žanrove, imate obavezan čas iz istorije, ali i budućnosti. Elektro pioniri, nemački sastav Kraftverk nastupa 24. februara u Štark areni. Stara škola predstavlja 3D spektakl koji obilazi svet pod nazivom "Gesamtkunstwerk – potpuno umetničko delo". Kada su počinjali, 1970. godine, bili su čudaci, atrakcija. Kraftverk nisu bili niti su danas samo muzički bend, oni su multimedijalni i vrlo prostorni, posh, intelektualni sastav. Ne, na njihovim nastupima se ne zabavljate. Na njihovim nastupima aktivno učestvujete svim svojim čulima.


Međunarodni filmski festival - FEST 2018 se održava od 23. februara do 4. marta. Izdanje pod rednim brojem 46 nosi naziv "Priđi bliže", a ove godine selektori su se odlučili za filmove koji predstavljaju most između domaće produkcije, komercijalnog bioskopskog repertoara i najvažnijih autorskih filmova nastalih između dva festivala. 46 FEST otvara film "Tri bilborda ispred Edinburga i Misuriju" reditelja Martina Mekdone. Sava centar je mesto održavanja. Na više lokacija u gradu biće prikazano 116 premijernih filmova i deset filmskih klasika podeljenih u festivalske programe takmičarskog i revijalnog karaktera, a biće dodeljene i festivalske nagrade.

Šta ste rekli, nema ničeg zanimljivog u Beogradu? Oduzimamo bodove za neinformisanost. Sve ovo ali i još mnogo toga nas očekuje tokom februara.

#stayconnected