Фебруар у Београду 2018

Најкраћи месец у години доноси најдужу листу дешавања

Субота 03. феб 2018.

cover image

Нема много времена за сумирање утисака о јануарским данима. Сјајни фебруар 2018 је донео све што је потребно за одличне дане и незаборавне ноћи. Само још снега нема. Сретење и Дан државности су нерадни дани у Србији, а обележавају се 15. и 16. фебруара. Уз добру организацију, на располагању су четири везана дана која се могу поклонити зимским чаролијама на некој од планина. Не постоји нерешив проблем.

Онима којима снег не недостаје ни најмање, поменуте нерадне дане могу да проведу у феноменалном ритму. Укуси се разликују, а креатори богатог културно-уметничког садржаја у Београду имају план за сваки дан. Галерије су веома активне. Изложбе су на сваком кораку. Књижевне вечери, представе и посебне ретроспективе историје из уметничког фокуса такође. Нема потребе да се љутите на променљиво време. За добар провод, свако време је идеално.


Посебно важан догађај овог месеца је Свети Трифун. Једини дан у години када је легитимно препустити се вину. Наравно да испијање најромантичнијег пића није поента обележавања ове славе али некадa можемо да се опустимо мало више. Љубав се у Србији слави сваки дан. Зашто би емоције ограничавали на само један датум?


Гастрономска чаролија под именом "Balkan Cheese Festival 2018" се одржава 17. и 18. фебруара у Дому омладине Београда. Ову намирницу готови сви узимамо "здраво за готово", а не слутимо да се иза ње крије наука, искуство, познавање природе и велики рад. Тајне заната прављења сирева, стручне савете и дегустације можете видети на седмом издању фестивала. Колико год да сте домаћи на овом терену, увек се појави нешто што носи ознаку ретко и необично. Произвођачи гарантују висок квалитет, а спој два хедонистичка деликатеса, сира и вина, биће тема овог пута. У том смислу су и гости излагачи који се, поред сирева, могу похвалити и винима – излагачи из Француске и Италије.


40 Међународни сајам туризма одржаће се од 22. до 25фебруара на Београдском сајму. Четири дана света у малом, велики број пословних и оних "обичних" посетилаца у потрази за најбољом дестинацијом. Кажу да је човек богат онолико колико има пријатеља и печата у пасошу. Путовања нису ствар престижа и моде већ потреба човека да се духовно обнавља.  На фотографији је мала стеновита оаза Es Vedra на Ибици. Налази се на западној страни острва и припада природном резервату са феноменалном плажом Cala d’Hort. Уколико сте имали дилему где на летовање 2018, посета најпопуларнијем музичком острву је пун погодак.


Сви који волите електронску музику и кунете се у техно и друге жанрове, имате обавезан час из историје, али и будућности. Електро пионири, немачки састав Крафтверк наступа 24. фебруара у Штарк арени. Стара школа представља 3Д спектакл који обилази свет под називом "Gesamtkunstwerk – потпуно уметничко дело". Када су почињали, 1970. године, били су чудаци, атракција. Крафтверк нису били нити су данас само музички бенд, они су мултимедијални и врло просторни, posh, интелектуални састав. Не, на њиховим наступима се не забављате. На њиховим наступима активно учествујете свим својим чулима.


Међународни филмски фестивал - ФЕСТ 2018 се одржава од 23. фебруара до 4. марта. Издање под редним бројем 46 носи назив "Приђи ближе", а ове године селектори су се одлучили за филмове који представљају мост између домаће продукције, комерцијалног биоскопског репертоара и најважнијих ауторских филмова насталих између два фестивала. 46 ФЕСТ отвара филм "Три билборда испред Единбурга и Мисурију" редитеља Мартина Мекдоне. Сава центар је место одржавања. На више локација у граду биће приказано 116 премијерних филмова и десет филмских класика подељених у фестивалске програме такмичарског и ревијалног карактера, а биће додељене и фестивалске награде.

Шта сте рекли, нема ничег занимљивог у Београду? Одузимамо бодове за неинформисаност. Све ово али и још много тога нас очекује током фебруара.

#stayconnected