Predstavljamo: Di-džej Loco Dice

Ibica, Nemačka, Amerika, Afrika - za njegovu muziku planeta je mala

Sreda 31. jan 2018.

cover image

Muzičke korene je postavio u hip-hopu. Već dugo je jedinstveni gospodar haus i tehno muzike. Osnivač etikete "Desolat". Pesme koje pravi odmah se nađu na listi svih di-džejeva na svetu. Ne postoji festival i poznati klub u kome nije nastupao. Sarađuje sa legendama elektronskog univerzuma. Carl Cox mu je veliki prijatelj. Da. To je Loco Dice.


Već deset godina je glavni di-džej u klubu "Tribehouse" u Diseldorfu, gde i živi. Mnogo veću popularnost je stekao redovim gostovanjem u klubu DC 10 na Ibici i čuvenoj žurki "Circoloco". Jedan od najpoznatijih klubova na "belom ostrvu" se nalazi tik uz aerodrom. Dok đuskate u bašti kluba, avioni su vam tačno iznad glave. Samo ograda razdvaja avionsku pistu i klub. Totalno neverovatno. Sreća, ni jedan avion nije produžio na klabing u DC 10 nikada.


Upravo ova žurka je najpopularnije tehno underground dešavanje na svetu koje se organizuje od 1999. godine. Svakog ponedeljka u sezoni ovde dolaze ljudi koji dele iskrenu ljubav prema muzici za dance floor. Nema spektakla, nema kodeksa oblačenja niti besmislenog sadržaja. Jedino je važna muzika. Loco Dice je prvi put ovde puštao muziku 2002. i sve do 2006. je bio jedan od domaćina. Bio je na listi izvođača na prošlogodišnjem otvaranju. Njegovi setovi su ovde veoma aktuelni. 

Krajem devedesetih je započeo hip-hop karijeru. I danas se u njegovim pesmama oseća sklonost za r'n'b žanru. Vešto ga uklapa u visoko kvalitetan haus ili aktuelan tehno. Svoje muzičke kreacije objavljuje (osim za svoju etiketu) za M_nus, Cadenza, Ovum, Four Twenty i Cocoon etikete. Dok je za di-džej pultom,temperament ga vodi. Verovatno zbog ovoga važi za kreatora noćnog provoda broj jedan. Svoj pozitivan pogled na svet putem muzike koju bira na nastupima, emituje na sve prisutne. Ima onaj čuveni "kec u rukavu" da pokrene publiku u pravom trenutku.

Od početka karijere sarađuje sa mnogima. Prihvata savete i onih koji nisu top di-džejevi, a imaju veliki talenat. Sa Karl Koksom je bezbroj puta pravio žurke za pamćenje. Od 2002. godine intenzivno sarađuje sa poznatim magom koga svi znamo pod imenom Martin Buttrich. Zajedničke pesme poput "Phatt Dope Shit", "Seeing Through Shadows", "Damn U Made It" i druge su aposlutni favoriti na mnogim top listama. Saradnja ih je odvela i dalje od muzike. Organizovali su izložbu fotografija u Njujorku na kojoj su prikazali kako izgleda stvaranje albuma.

Mark Spoon (1966-2006) di-džej i producent iz Frankfurta je glavni "krivac" što je Loco Dice hip-hop zamenio di-džejingom.


Loco Dice se zove Yassine Ben Achour. Rođen je 10. avgusta 1974. godine u Tunisu. Njegova mama je redovno slušala soul i fank. Tako je i otkrio ljubav prema muzici. Spoj severnoafričke i bliskoistočne narodne muzike mu je približio deda koji je obožavao igranje sa kockicama na ulicama Tunisa. Redovno igra fudbal. Vaspitan je u multietničkom duhu i razume mnoge kulture. Zbog toga je danas podjednako tražen na svim kontinentima. Oženjen je Maddy.