Da li ste dovoljno hrabri?

Najbolji provod je u muzejima

Četvrtak 11. jan 2018.

cover image

Prijavite se za turu "Kulturna baština Topčidera" i istražite istoriju Beograda kroz interesantan sadržaj. Organizatori su Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra Prvog i Kuća legata - Legat Petra Lubarde. Park Topčider je mnogo više od uređene zelene površine na atraktivnoj lokaciji. Njegovo kreiranje je započeto početkom 19. veka, a u njemu se nalaze građevine od velikog istorijskog značaja. Kroz šetnju i priču stručnih muzejskih vodiča upoznajte se sa važnim arhitektonskim zdanjima. Iskoristite januar na pravi način i dok boravite na otvorenom, saznajte zanimljive informacije o ličnostima koje su gradile park, današnje istaknuto nacionalno i internacionalno kulturno blago.


Paja Jovanović je istaknuti srpski umetnik koji je svojim talentom osvojio čitav svet. Izložba "Od čika Paje" je postavljena u Domu Jevrema Grujića i predstavlja posebnu postavku. Projekat "Velikani srpskog slikarstva" ima za cilj da promoviše nacionalnu umetnost i njene najznačajnije predstavnike. Na ovoj izložbi je postavljeno ukupno 38 dela neponovljivog Paje Jovanovića. Posetioci imaju prilike da vide muzejske postavke ali i deo lične kolekcije koji tek sada doživljava premijeru.


Izložbu "Rođenje humanoidne robotike" organizuje Muzej nauke i tehnike. Istovremeno se obeležava i veliki jubilej - 50 godina Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" koji je najstarija laboratorija za robotiku u Jugoistočnoj Evropi. Do kraja januara će biti izložena najveća dostignuća koja su promenila razvoj robotike u celom svetu. Institut su nekada posećivali naučici iz Japana, Rusije i Amerike jer su se upravo u njemu otkrivala do tada nepoznata saznanja. Profesor Miomir Vukobratović je baš ovde postavio svoju Teoriju nula koja se i danas koristi za kretanje androida. Jednostavnije - on je izmislio dvonožno kretanje robota čime je izmenio celu planetu. Izložena je i prva protetička robotska šaka na svetu koja nosi naziv "beogradska šaka", prvi egzoskeleti, prvi industrijski robot, edukacioni roboti, prvi jugoslovenski digitalni računar ali i najnovija dostignuća Centra za robotiku koje će publika prvi put videti. Izložbu vodi Ivan Stanić, kustos Odseka automatike i robotike. Obavezno posetite veoma zanimljivu izložbu.