Kuća Kralja Petra I

cover image

ZATVORENO OTVARA SE SUTRA U 12:00

ZATVORENO
OTVARA SE SUTRA U 12:00

Nakon povratka iz Prvog svetskog rata, Kralj Petar Prvi Karađorđević se uselio u ovu kuću, koja je pripadala trgovcu Đorđu Pavloviću. U njoj je proveo poslednje dve godine života i na kraju, preminuo upravo ovde. Status muzeja kuća je dobila još tokom dvadesetih godina 20. veka, a pravo uređivanja i upravljanja njom je dobilo Ministarstvo prosvete. Ubrzo je otpočeta adaptacija i muzej je počeo sa radom, a od 2010. godine postaje savremeni kulturni centar.

Danas, kuća Karađorđevića predstavlja reprezentativni multifunkcionalni objekat koji je namenjen organizaciji kulturnih događaja. Izložbe, koncerti, književne večeri, predstave, kreativne i edukativne radionice, konferencije i modne revije čine sadržaj koji se ovde često realizuje.

Gradska opština Savski venac je 2013. godine kuću pripojila Dečjem kulturnom centru "Majdan" i od tada ovi objekti fukcionišu kao jedinstvena celina. Vrt oko kuće je zaštićen kao okruženje spomeniuka kulture, a u njemu rastu stabla magnolije i ginka koji su zaštićeno prirodno dobro.