Да ли сте довољно храбри?

Најбољи провод је у музејима

Четвртак 11. јан 2018.

cover image

Пријавите се за туру "Културна баштина Топчидера" и истражите историју Београда кроз интересантан садржај. Организатори су Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра Првог и Кућа легата - Легат Петра Лубарде. Парк Топчидер је много више од уређене зелене површине на атрактивној локацији. Његово креирање је започето почетком 19. века, а у њему се налазе грађевине од великог историјског значаја. Кроз шетњу и причу стручних музејских водича упознајте се са важним архитектонским здањима. Искористите јануар на прави начин и док боравите на отвореном, сазнајте занимљиве информације о личностима које су градиле парк, данашње истакнуто национално и интернационално културно благо.


Паја Јовановић је истакнути српски уметник који је својим талентом освојио читав свет. Изложба "Од чика Паје" је постављена у Дому Јеврема Грујића и представља посебну поставку. Пројекат "Великани српског сликарства" има за циљ да промовише националну уметност и њене најзначајније представнике. На овој изложби је постављено укупно 38 дела непоновљивог Паје Јовановића. Посетиоци имају прилике да виде музејске поставке али и део личне колекције који тек сада доживљава премијеру.


Изложбу "Рођење хуманоидне роботике" организује Музеј науке и технике. Истовремено се обележава и велики јубилеј - 50 година Центра за роботику Института "Михајло Пупин" који је најстарија лабораторија за роботику у Југоисточној Европи. До краја јануара ће бити изложена највећа достигнућа која су променила развој роботике у целом свету. Институт су некада посећивали научици из Јапана, Русије и Америке јер су се управо у њему откривала до тада непозната сазнања. Професор Миомир Вукобратовић је баш овде поставио своју Теорију нула која се и данас користи за кретање андроида. Једноставније - он је измислио двоножно кретање робота чиме је изменио целу планету. Изложена је и прва протетичка роботска шака на свету која носи назив "београдска шака", први егзоскелети, први индустријски робот, едукациони роботи, први југословенски дигитални рачунар али и најновија достигнућа Центра за роботику које ће публика први пут видети. Изложбу води Иван Станић, кустос Одсека аутоматике и роботике. Обавезно посетите веома занимљиву изложбу.